U Hrvatskoj zatvorska kazna za ustaške i četničke simbole

Svet 07. apr. 202110:14 > 10:17
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja završi raspravu o izmenama i dopunama Kaznenog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u Kazeni zakon želi da doda član kojim bi se zabranila javnu upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Pročitajte još:

Reč je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsednik Židovske opštine Zagreb, koji je organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionirala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

„Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi predlog izmena Kaznenog zakona, ali nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno“, objasnio je Peđa Grbin, predsednik SDP-a.

U predlogu stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325.a), „Isticanje obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima“ .

„Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba, biće kažnjen sa kaznom zatvora od šest meseci do tri godine“, piše u predlogu.

„Ko kazneno delo iz stavke 1. ovog zakona počini putem pisanih, elektroničkih medija, društvenih mreža, biće kaznom zatvora od šest meseci do četiri godine. Ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, poseduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavkw 1. ovog zakona, biće kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina“, stoji u predlogu.

Pročitajte i:

Izuzeci

U nacrtu novog zakona predviđa se izuzetak, i to kada se obeležja iz stavke 1. javno koriste s namerom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, pormovisanju umetnosti, istraživanju ili poučavanju, izveštavanju o tekućim ili događajima iz prošlosti ili sličnim svrhama.

Prema najavama, Sabor bi za manje od dva meseca trebalo da završi raspravu o izmenama Kaznenog zakona.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar