U Hrvatskoj otkriven izrazito zarazan škotski soj korone

Svet 05. Jan. 202115:36 > 15:51
Share:
Foto:EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK

Analiza uzoraka koronavirusa prikupljenih iz raznih delova Hrvatske za sada nije otkrila prisutnost engleskog soja koji se širi oko 70% brže od uobičajenog, ali otkrila je postojanje škotskog soja koji se takođe brzo širi, rekao je za Index molekularni biolog, prof. Kristian Vlahoviček s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

“Analizirali smo 30-ak uzoraka s početka drugog talasa i 30-ak sveže prikupljenih od kojih je 15-ak bilo sa severa Hrvatske, a ostali iz Zagreba. Dobra je vest da u svih šezdesetak analiziranih uzoraka nismo pronašli nijedan koji bi odgovarao brzoširećem soju N501Y pronađenom u Engleskoj u novembru. To, naravno, ne znači da on nije prisutan u Hrvatskoj, ali u ovom trenutku verovatnoća da je dominantan je razmerno mala”, tumači Vlahoviček.

Pročitajte još:

Otkriven je škotski soj koji se takođe brže širi

Uzorci su prikupljani tokom početka drugog talasa pandemije u Hrvatskoj, tokom razdoblja avgust – novembar. Takođe, posredstvom HZJZ-a pribavljeni su uzorci sa severa Hrvatske prikupljeni početkom decembra, kada je na tom području uočeno brzo širenje virusa i znatno povećanje broja obolelih.

U oko 30 odsto novih uzoraka hrvatski tim je otkrio mutacije koje odgovaraju varijanti virusa pronađenoj u Škotskoj tokom tokom avgusta kolovoza, za koju je takođe uočeno da se širi brže od virusa pronađenog u ranoj fazi izbijanja epidemije.

“Radi se o mutaciji u proteinu šiljku na položaju 439, tzv. N439K. Dok smo tu mutaciju uočili u tek 10% uzoraka s početka drugog talasa, ona je prisutna u oko 30 odsto uzoraka iz novembra i decembra, a zastupljenija je u pacijentima sa severa naspram zagrebačkih. Za ovu mutaciju nisu utvrđene veze s razvojem težih simptoma, već isključivo bržim širenjem virusne infekcije”, napominje prof. Vlahoviček, koji je takođe kolumnist Indexa.

Izvor: Hrvatska zaklada za znanost

Škotska mutacija prisutna je u nekoliko drugih zemalja. Prema novom istraživanju, preliminarno objavljenom na bioRxivu, ona se snažnije veže za ćelije nego divlji soj, a simulacije pokazuju da bi mogla biti i nešto otpornija na neka antitela. Ipak, to ne znači da razvijena vakcina neće stvarati imunitet protiv nje. U prilog tezi da se brže širi govori činjenica da se njena prisutnost u Hrvatskoj značajno povećala od početka drugog talasa.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatskoj dominira soj koji dominira u Evropi

Od izbijanja epidemije u svetu je analizirano preko 220 hiljada viralnih sekvenci javno dostupnih u bazi podataka GISAID. Te su sekvence prema sličnosti podeljene u osam različitih grupa.

“U Evropi su u drugom talasu dominantni sojevi GV i GR, izvedeni iz grupe G. Ovi su se sojevi svetom počeli širiti u aprilu i maju ove godine, a trenutno predstavljaju najzastupljenije oblike virusa za koje je karakteristično da se brže šire od originalnog soja iz Vuhana. Mi soj GV nismo pronašli u uzorcima iz Hrvatske, dok soj GR uočavamo u više od 75% svih sekvenciranih uzoraka s početka drugog talasa i 25% uzoraka prikupljenih u novembru i decembru. Ostali uzorci većinom spadaju u skupinu G, koja je bila dominantna u Evropi i u prvom talasu”, objasnio je Vlahoviček.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment