Hrvatska očekuje da „kovid pasoši“ budu spremni do juna

Svet 24. mar. 202100:08
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs (Ova grafika je ilustrativnog karaktera)

Hrvatska do juna očekuje usvajanje zakona i završetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu, koja će građanima biti dokaz da su vakcinisani protiv kovida-19, da su preboleli infekciju ili da imaju negativan rezultat testa, izjavila je državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko-Zgombić, a javlja agencija Hina.

Metelko-Zgombić je danas učestvovala na neformalnoj konferenciji ministara evropskih poslova gde je naglasila važnost da se obezbedi stabilna, predvidiva i brža isporuka vakcina kako bi se ostvario zajednički cilj Evropske unije da se do leta vakciniše 70 odsto stanovništva.

Ona je ocenila da članice EU treba da budu u jednakom položaju pri distribuciji vakcina, zbog čega je potrebno uravnotežiti pristup raspodele, jer neke države zbog kašnjenja u isporuci trenutno imaju nižu stopu vakcinisanih, navodi Hina, pozivajući se na saopštenje posle konferencije.

Metelko-Zgombić je rekla i da Hrvatska pozdravlja predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čiji je cilj olakšavanje slobodnog i bezbednog kretanja na nivou Unije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar