Hrvatska obustavlja vakcinaciju, nemaju dovoljno doza

Svet 22. jan. 202113:48 > 13:54
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalni stožer otkrio je da se prekida proširivanje vakcinacije jer Hrvatska nema dovoljno vakcina, pa će doze čuvati za revakcinaciju ovih koji su primili prvu dozu.

Što se tiče eventualnog popuštanja mera, za nedelju je najavljen sastanak premijera, ministara i stožera na kojem će se razgovarati o aktualnoj situaciju i merama.

Pročitajte još:

U poslednja 24 sata zabeležena su 643 nova slučaja zaraze kornavirusom pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321, izvestio je Nacionalni stožer.

„Nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine pa se sad smanjuje. Mi ćemo uspeti da vakcinišemo sve koji su dobili prvu dozu, ali moraćemo da obustavimo nove vakcinacije jer nemamo dovoljno Fajzerove vakcine. Moderna je isto dala manju količinu i juče nas je obavestila da će kasniti s isporukom. Mi smo sada u situaciji da moramo da restrukturiramo naš plan vakcinacije, nemamo dovoljno Fajzera za proširivanje populacije, već ga sad koristimo samo za revakcinaciju. Što se tiče Moderne, oni su obećali, nakon što kasne nedelju dana, da će posle 1. februara isporučiti sve, nešto više od 11.000 doza. Imamo naznake i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa“ rekao je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Foto:BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC

Što se tiče AstraZenece, i dalje stoji da će verovatno registrovati 29. januara i iz kontakata koje imamo s njima vrlo brzo će početi distribucija. Oni su dostavili količine i EU će nam odrediti koje količine ćemo dobiti i u kojem vremenu, naglasio je on.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar