Hrvatska: Obeležena 100. godišnjica rođenja Franje Tuđmana

Svet 14. maj. 202223:48
Podeli:
Franjo Tuđman
Franjo Tuđman Foto: EPA PHOTO/ANTONIO BAT

Svečanom akademijom u organizaciji članova Inicijalnog kruga "Tuđman 100" u vukovarskom Gradskom muzeju obeležena je 100. godišnjica rođenja prvog predsednika samostalne Hrvatske i jednog od glavnih aktera ratova u bivšoj SFRJ, Franje Tuđmana. Godišnjica je obeležena uz poruke ''da aktuelna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i delo''.

Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, Tuđmanu su počast odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčevic, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić, prenela je Hina.

Penava je izjavio da kada bi se pitao Inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebalo da izgleda proslava Tuđmanovog 100. rođendana – to bi bilo organizovano “tako da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave“.

U Zagrebu je danas održan i naučno-stručni skup o Tuđmanu "Uvek i sve za Hrvatsku", na kome je istaknuto da je prvi predsednik Hrvatske i osnivač HDZ-a Franjo Tuđman ostvario ''ne samo svoj san, nego i san mnogih hrvatskih naraštaja, stvarajući samostalnu i suverenu Hrvatsku''.

Skupu su pored premijera i predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića prisustvovali i članovi porodice Tuđman, ministri, poslanici parlamenta i istoričari.

Tuđman, koji je rođen u Velikom Trgovišću 1922, bio je osnivač HDZ-a, prvi predsednik samostalne Hrvatske i vrhovni komandant hrvatske vojske.

Za vreme njegove vladavine tokom rata u Hrvatskoj je, pored ostalog, proterano više od 200.000 Srba.

Tuđman je preminuo 10. decembra 1999. u Zagrebu.

***

BONUS VIDEO: Proslava operacije "Oluja"

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar