Zemljotres zbrisao Majske Poljane, Glina traži pomoć

Svet 30. dec. 202009:56 > 10:00
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK

Zemljotres koji je juče pogodio središnji deo Hrvatske, dokrajčio je selo Majske Poljane. Najmanje sedam osoba je poginulo, a više desetina povređeno. Petrinja, Sisak i Glina su pretrpeli užasna razaranja, a među žrtvama je i dvoje Srba iz Majskih Poljana.

Pročitajte još:

„Od sedam žrtava zemljotresa, pet žrtava je identifikovano u Majskim poljanama na području grada Gline, od toga su dvoje doseljenih Hrvata iz BiH i jedan naseljeni Hrvat iz drugih delova Hrvatske, kao i dvoje Srba – jedan mladić i jedan stariji čovek“, rekao je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Stotine ljudi ostalo je bez kuća. Sportska dvorana u Sisku je prihvatni centar za one koji su ostali bez domova.

Gradonačelnica Gline u razgovoru za Dnevnik.hr rekla je da su meštanima potrebne mobilne kuće jer ne žele da odu sa svojih ognjišta.

„Apelujem na sve, potrebne su nam mobilne kućice sa grejanjem. Ljude u Majskim Poljanama nemamo gde smestiti, selo je sravnjeno sa zemljom. Iz Poreča nam u sredu stižu četiri, to je ono što nam sada najviše treba“, rekla je gradonačelnica Branka Bakšić i objasnila da mnogi stanovnici sela imaju stoku i ne žele da napuste svoja ognjišta.

„Zapalili su vatre kraj razrušenih kuća i tako se greju… Šta da vam kažem, strašnije biti ne može“, rekla je ona.

Iz sveta i regiona čitajte:

Povređeni, ali i pacijenti iz bolnica na pogođenom području prebacuju se u zagrebačke bolnice. Nakon najjačeg potresa od 6,3 stepena po Rihterovoj skali, usledilo je još dvadesetak slabijih potresa.

Zbog velikih oštećenja električne mreže bez struje je oko 2.000 građana s područja Siska i oko 7.000 građana s petrinjskog područja.

Preventivno je zaustavljen rad nuklearke Krško u Sloveniji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je osigurano gotovo 16 miliona evra pomoći.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna da pomogne Hrvatskoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar