Hrvatska: Istraga smrtnog slučaja posle primanja AstraZeneke

Svet 12. mar. 202122:39
Podeli:
Foto:EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Hrvatska agencija za lekove (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) istražuju slučaj smrti vezan za zgrušavanje krvi nakon vakcinisanja "Astra Zenekinom" vakcinom. Ovo je jedini prijavljeni slučaj u Hrvatskoj u kojem je smrt vakcinisane osobe povezana s tromboembolijom, odnosno zgrušavanjem krvi, slično onima koji su prijavljeni u Austriji i Danskoj.

Kako piše „Jutarnji list“, 91-godišnja žena preminula je od plućne embolije tri dana nakon što se vakcinisala, a slučaj se trenutno istražuje.

U Agenciji navode da je pokrenut postupak prikupljanja potrebnih podataka i njihove ocene, kao i da će što skorije doneti konačni zaključak.

Ovo je jedini prijavljeni slučaj u Hrvatskoj u kojem je smrt vakcinisane osobe povezana s tromboembolijom, odnosno zgrušavanjem krvi, slično onima koji su prijavljeni u Austriji i Danskoj, ali nije i jedini smrtni slučaj koji se istražuje u Hrvatskoj.

Naime, za još pet preminulih prijavljena je sumnja na povezanost sa vakcinom jer je utvrđeno da je vremenski period povezan s periodom vakcinisanja. Kako doznaje „Jutarnji list“, i za te slučajeve istrage još traju, a reč je o osobama koje su primile i druge vakcine, odnosno Fajzer, AstraZeneku i Modernu. Uzroci smrti kod njih bili su uglavnom srčani udari.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar