Hrvatska ima najmanje žena na menadžerskim pozicijama u EU

Svet 06. mar. 202110:17
Podeli:
Foto:Shutterstock

Hrvatska je na dnu liste zemalja Evropske unije po udelu žena na menadžerskim pozicijama, pokazuje izveštaj Evropskog statističkog zavoda.

Pročitajte još:

Pandemija  koronavirusa izazvala je promene u radnom okruženju, ali podaci o zaposlenim ženama i muškarcima na menadžerskim pozicijama i dalje otkrivaju poznate obrasce. Žene su i dalje daleko manje zastupljene na takvim poslovima, konstatiraju u Eurostatu.

U trećem kvartalu 2020. godine u EU je na menadžerskim pozicijama bilo ukupno više od 9.5 miliona građana, od čega 6.2 miliona muškaraca i 3.3 miliona žena.

Iako žene čine gotovo polovinu ukupnog broja zaposlenih u EU, odnosno 46 odsto, među menadžerima su daleko slabije zastupljene, svega 36 odsto.

Foto:Shutterstock

U protekle dve decenije udeo žena ipak je postepeno rastao, sa nešto manje od 30 odsto u drugom kvartalu 2002. godine, pokazuje izveštaj Eurostata.

Latvija i Poljska na vrhu liste

Najveći udeo žena na menadžerskim pozicijama beleže istočnoevropske zemlje Letonija, Poljska, Bugarska, Mađarska i Slovenija.

Letonija beleži udeo od 45 odsto ,a u Poljskoj je od 44 odsto. Slede Bugarska, Mađarska, Slovenija i Švedska, sa udelom od po 42 odsto.

Iznad su proseka Evropske unije su i Irska, Rumunija, Finska, Estonija, Španija, Francuska, Portugal, Slovačka i Litvanija, sa udelom žena na vodećim pozicijama od 38 do 35 odsto.

Nešto manje od trećine menadžerskih pozicija žene zauzimaju u Danskoj i Nemačkoj.

Hrvatska je najlošija u poređenju sa drugim članicama Unije, s udelom od 24 odsto , što znači da je žena otprilike na svakoj četvrtoj menadžerskoj poziciji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar