Hrvatska epidemiološkinja: Ruska vakcina efikasna 90 odsto

Svet 04. mar. 202112:45
Podeli:
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ bg

Epidemiološkinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje komentarisala je učinak vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Iva smatra da je i dalje dobro to što se veruje da vakcina deluje na sve otkrivene sojeve virusa, jedino je južnoafrički soj upitan. Naglasila je kako se očekuje da vakcina deluje čak i na taj soj zbog nadogradnje vakcine. U Hrvatskoj se o ruskoj vakcini Sputnjiku V još ne zna mnogo, ali je u međuvremenu proizvođač Sputnjika objavio rezultate istraživanja koji govore da je učinkovitost izrazito visoka, preko 90 odsto.

Takođe je rekla kako je pre rezultata istraživanja, cela EU, pa i Hrvatska, bila skeptična prema ovoj vakcini. Sada je situacija drugačija, te se veruje da je u rangu ostalih vakcina. Poručila je da bi svoje mišljenje trebalo da da i EMA, koja je danas objavila kako kreće sa procenom Sputnjika.

Foto:EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Epidemiološkinja je istakla kako je za Hrvatsku najjednostavnija metoda uvoza te vakcine direktno. Iva poručiuje kako je Hrvatska trenutno u fazi za donošenja odluke.

„Podnet je zahtev proizvođaču za interventnim uvoz, samo još uvek čekamo odgovor. Ako vakcina ide centalizovanim postupkom preko EMA-e, onda je naravno EMA odgovorna, odnosno sam proizvođač, ali ako se ide sa pojedinačnim interventnim uvozom, odnosno registracijom u pojedinoj zemlji, onda je, HALMED odgovoran za pojavu nuspojava. To je vrlo nezgodno kada se radi o novim vakcinama“, istaknula je.

Epidemiolozi su razmišljali o načinu vakcinisanja u Hrvatskoj, konkrento o tome da li je bolje vakcinisati čitavu naciju jednom dozom, jer bi se tako imunizovao veći broj osoba.

„Ipak smo se odlučili za klasični način vakcinisanja, potrebe su dve doze za potpunu imunizaciju kao što je rekao i sam proizvođač. Držali smo se tog principa, sa tim da je za Fajzerovu vakcinu pomereno vreme druge doze. Za vakcinu AstraZeneke se već zna da je učinkovitost bolja ako se druga doza upotrebi za 12 nedelja. Za davanje samo jedne doze još se nismo odlučili, jer to nije prava zaštita“, poručila je Iva i rekla kako očekuje da će se početi sa uvozom većih doze vakcina.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram