Hrvatska donirala BiH 30.000 doza vakcina

Svet 07. jun. 202118:42
Podeli:
Davor Božinović i Ankica Gudeljević
Davor Božinović i Ankica Gudeljević Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Vlada Hrvatske donirala je BiH 30.000 doza vakcina protiv koronavirusa za imunizaciju prioritetnih grupa stanovništva, od čega će polovina biti upućena Univerzitetskoj bolnici u Mostaru, a druga polovina raspoređena ostalom stanovništvu u zemlji, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara BiH.

Zahvaljujući na donaciji, ministarka civilnih poslova u Savetu ministara Ankica Gudeljević rekla je u Zagrebu da je svesna činjenice koliko je na početku bilo teško dobiti potrebne doze vakcina kada je koronavirus „poharao“ čitav svet.

„Hrvatska je, takođe, osetila koliko je bilo teško doći do vakcina, a mi u BiH osetili smo to još snažnije. Zato smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno da dobijemo potrebne doze, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za vakcinaciju (GAVI) i pristupili Kovaks mehanizmu, koji je tada obećavao jednak pristup vakcinama svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile“, istakla je Gudeljević.

POGLEDAJTE JOŠ:

U razgovoru sa hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, Gudeljević je podsetila da je BiH prve doze vakcina dobila tek u martu.

„Ovaj gest koji je iskazala Vlada Hrvatske BiH i u ovim teškim vremenima donirala 30.000 doza vakcina za potrebe imunizacije prioritetnih grupa stanovništva BiH je veoma značajna“, naglasila je ona.

Božinović je rekao da ovim gestom Hrvatska želi da iskaže odlučnost i spremnost da pomogne, pre svega susedima, kako bi ceo proces borbe protiv koronavirusa bio što uspešniji.

„Kad govorimo o borbi protiv kovida, nijedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Delotvorno sprovođenje vakcinacije je zapravo jedini izlaz iz epidemije“, istakao je Božinović.

On je izrazio nadu da će sve više vakcina protiv koronavirusa dolaziti u BiH i druge zemlje regiona, jer je to, kako je rekao, svima u interesu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar