Pušačima preselo: Cigarete u Hrvatskoj poskupljuju 75 posto

Svet 06. feb. 202112:02
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Od prvog marta, Hrvatska će za čak 75 posto povećati akcize na duvanske proizvode i prerađevine, što će potrošači direktno osetiti na svom džepu.

Pročitajte još:

Hrvatsko Ministarstvo finansija uputilo je u javnu raspravu predlog o poskupljenju duvana i duvanskih proizvoda, a posle konsultacija, uredba bi u martu trebalo da stupi na snagu.

Poskupljenje će se odnositi na sve duvanske proizvode osim na e-tečnosti a najviše će pogoditi korisnike takozvanih „grejanih duvanskih proizvoda“, odnosno elektronskih cigareta jer će cena akciza skočiti sa sa 800 na 1400 kuna po kilogramu.

Postojeći igrači na tržištu, a među njima i britanski BAT koji je vlasnik fabrike duvana Rovinj, od Vlade su zatražili povećanje cene elektronskih cigareta budući da je to segment u duvanskoj industriji u kojoj oni nemaju tržišnu prevlast. Oni već godinu i po dana prete da će premestiti proizvodnju u zemlje koje će imati povoljnije uslove za njihove investicije.

Njihove zahteve su podržala još dva velika igrača na hrvatskom tržištu duvanskih proizvoda – Japan Tobacco International (JTI) i Imperial Tobacco, dok se Filip Moris protivi poskupljenju.

Predlogom ministarstva, akcize na sitno rezani duvan i ostali duvan za pušenje porašće sa 800 na 860 kuna za kilogram. Dok će akcize za cigare i cigarillose porasti sa 800 na 860 kuna za 1000 komada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar