Hrvatska će tužiti Holandiju zbog velikog gubitka u turizmu

Svet 10. avg. 202018:46
Podeli:
Fotografija je ilustrativnog karaktera Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Turistički sektor Hrvatske razmatra tužbu protiv Nizozemske zbog odluke ove zemlje da Hrvatsku uvrsti na spisak rizičnih zemalja. Nakon odluke većina Holanđana prekinula je odmor u Hrvatskoj a usledila je i lavina otkaza rezervacija, što je dovelo do velikih gubitaka u turizmu.

Pretpostavlja se da je zbog takve odluke turizam u ovoj susednoj državi pretrpeo gubitak od nekoliko desetina miliona evra, piše Poslovni dnevnik. Za turistički sektor ovakva odluka Holandije je diskriminatorska i netransparentna. Zbog navedenog razmatraju se pravne opcije zaštite od ovakve odluke Holandije.

 

Hrvatski evroparlamentarci su razočarani slabim angažmanom hrvatske Vlade po ovom pitanju. Holandija je 21. jula Hrvatsku uvrstila na listu rizičnih zemalja zbog pandemije koronavirusa. U trenutku kada se to dogodilo u Hrvatskoj je bilo 25.000 holandskih turista.

Po donošenju ovakve odluke polovina od pomenutog broja je odmah prekinula odmor i vratila se kući. Zatim je usledila lavina otkaza rezervacija za letovanje u Hrvatskoj.

O kakvim posledicama po hrvatski turizam je reč, govori i činjenica da je samo u jednom popodnevu jedna turistička kompanija iz Istre izgubila 200.000 evra. Trenutno je u Hrvatskoj osam hiljada Holanđana, što se smatra simboličnim brojem.

Zagovornici pokretanja tužbi razmišljaju na duge staze ali se plaše da bi ovakva odluka mogla biti presedan za neke buduće odluke koje će bez pravih razloga ograničiti putovanja građana unutar Evropske unije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar