Hrvatska će sufinansirati brze antigenske testove za turiste

Svet 11. apr. 202100:38
Podeli:
Testiranje na koronu u Hrvatskoj Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spasavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinacijom turističkih radnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, piše "Jutarnji list''.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo početkom iduće nedelje dobiće spisak osoba iz turističkog sektora koji žele da se vakcinišu, a reč je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuvarima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama.

Vakcinacija bi trebalo da počne u četvrtak, masovni punktovi u većim gradovima biće organizovani u sportskim dvoranama, a moguće je i vakcinisanje u velikim hotelima.

Namera je da se turistički radnici, između ostalog, vakcinišu i vakcinom Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi, kako bi svi bili vakcinisani do početka sezone.

Nakon toga, plan je da se vakciniše i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska je odlučila i da pokrije deo troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je već spremno 11 privatnih klinika i dve javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno od toga šta će turistima trebati, a na Trgu bana Jelačića postojaće i mobilni punkt za testiranje.

Turisti će dan pre moći da se prijave mejlom za testiranje, a na sajtu „Safe stay in Croatia“ biće naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar