Hrvatska: Bivša ministarka lobirala za moćnog preduzetnika

Svet 26. apr. 202123:20
Podeli:
Gabrijela Zalac
Gabrijela Žalac Foto:Patrik Macek/PIXSELL

USKOK sumnjiči bivši ministarku regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijelu Žalac da je 2017. godine, kao ministarka, pokušala u HBOR-u, gde je bila član Nadzornoga odbora, da lobira za firmu hercegovačkoga preduzetnika Milenka Bašića da on dobije 130 miliona evra kredita za gradnju vetroparkova.

Žalac je to činila, tvrdi USKOK u najnovijem proširenju istrage u tzv. aferi Vetroparkovi podstaknuta od  tadašnje državne sekretarke Josipe Rimac. Obe su tražile od predsednice HBOR-a da za navedeni kredit smanji instrumente osiguranja i da sastavi pismo namere u kome će pre nego što uopšte odluči o kreditu HBOR-a, navesti da će kredit CEMP-u biti odobren.

Međutim, direktorka HBOR-a je sve to odbila. USKOK je juče objavio da je treći put proširio istragu u tzv. aferi Vetroparkovi, i dok je ranijim proširenjem Gabrijela Žalac bila osumnjičena da je od Josipe Rimac tražila da sredi prolaz na državnom ispitu njenom bratu, optužbe protiv Žalac postale su mnogo ozbiljnije.

Za svoje usluge lobiranja u HBOR-u, Milenko Bašić je Rimac, tvrdi USKOK, nagradio u avgustu 2019. jedrenjem u vrednosti od 2.000 evra. Osim kod HBOR-a, Bašić je, tvrdi Uskok, pokušao da dobije i 50 miliona evra kredita od Hrvatske poštanske banke (HPB), obećavajući direktoru HPB-a da će mu se odužiti, ali ga je on odbio. Uz Gabrijelu Žalac novim proširenjem osumnjičen je i direktor Hrvatskog operatera distribucijskog sistema (HOPS) Tomislav Plavšić, koji se sumnjiči da je CEMP-u na traženje Josipe Rimac osigurao zaključivanje ugovora potrebnih za dalji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vetroparkove iako je znao da CEMP ne ispunjava potrebne uslove.

Novim krugom istrage proširene su i optužbe protiv predsednika Upravnog vijeća (UV) Hrvatske regulatorne agencije (Hera) Tomislava Jurekovića i bivšeg pomoćnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića koji se takođe terete da su na nagovor Josipe Rimac pogodovali CEMP-u. Jurekoviću se sada na teret stavlja i da je osigurao produženje statusa povlašćenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske delatnosti Bašićevoj firmii, a za što je od Rimac, koja je bila državna sekretarka u Ministarstvu uprave, tražio da njegovoj prijateljici osigura radno mesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH, na što je Josipa Rimac pristala. Validžić je, pak, tvrdi USKOK, na traženje Josipe Rimac izradio tumačenja ministarstva kojima bi se bankama koje su kreditirale CEMP, prezentovalo da ne postoji opasnost da CEMP izgubi status povlašćenog proizvođača električne energije, a kako bi CEMP produžio rokove za korišćenje kredita.

I na kraju, USKOK je Josipu Rimac osumnjičio i da je nameštala ispite za državnu službu u Šibensko-kninskoj županiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram