Hrvatska ambasadorka na razgovoru zbog izjave Milanovića

Svet 19. maj. 202120:56
Podeli:
Zoran Milanović Foto:REUTERS/Borut Zivulovic

Ambasadorka Hrvatske u Sofiji pozvana je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske zbog izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića u kojoj je "oštro napao bugarsku politiku prema evrointegraciji Severne Makedonije", javila je agencija MIA.

POGLEDAJTE JOŠ:

Milanović je, podseća državna agencija Severne Makedonije, tu izjavu dao posle samita Slovenije i Hrvatske sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je održan u Brdu kod Kranja 17. maja.  Ambasadorska Hrvatske u Sofiji Jasna Ognanjovac je na razgovor pozvana po nalogu ministra spoljnih poslova Bugarske Svetlana Stoeva, a u Ministarstvu ju je primio generalni dirketor za evropska pitanja Rumen Aleksandrov.

Pred ambasadorom Ognjanovac, Aleksandrov je izjavu predsednika Hrvatske Milanovića datu u Brdu kod Kranja opisao kao „neporhvatljivu i neopravdanu“.

Aleksandrov je ocenio da je to razočaravajuće s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost po nizu tema iz evropske i regionalne agende, ali i fakta da su Bugarska i Hrvatska, kao susedi regiona, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Kao odgovor na zahtev za pojašnjenje razloga za izjavu hrvatskog predsednika Milanovića, ambasadorka Ognjenovac se obavezala da će Zagrebu preneti bugarski stav, ističući potrebu saradnje Bugarske i Hrvatske radi obezbeđenja stabilnosti Zapadnog Balkana i evropske perspektive tog regiona, navela je MIA.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar