Hrvati od danas mogu u SAD bez vize, ali postoji jedan uslov

Svet 23. okt. 202110:01
Podeli:
Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u Sjedinjene Američke Države putuju bez vize, saopšteno je iz američke ambasade u Zagrebu.

Pročitajte još:

Ova odluka Elektronskog sistema za odobravanje putovanja (ESTA) se odnosi na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana, piše Jutarnji list.

„Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne saradnje između ove dve države. Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatske Vlade da ispuni stroge zahteve našeg programa“, poručuju iz ambasade.

Program izuzće od viza je deo programa koje omogućava putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a jedini uslov je da se štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora da ispuni kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom. Takođe, pronenat odbijenih viza mora biti ispod tri odsto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Odobrenja od elektronskog sistema ESTA važiće dve godine.

BONUS VIDEO: Panamski kanal, kako je skraćeno putovanje brodovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar