Hrvata ima najmanje od 1948. godine, za 30 godina nestao grad veličine Zagreba

Svet 14. jan. 202213:37
Podeli:
Hrvatski pasoš, Hrvatska, pasoš
Foto: Shutterstock

Državni zavod za statistiku Hrvatske objavio je prve rezultate Popisa stanovništva koji je izvršen tokom septembra prošle godine. Rezultati su pokazali da je Hrvatska pala ispod četiri miliona stanovnika, odnosno na 3.888.000 stanovnika. Od 1991. godine do danas, Hrvatska je izgubila grad veličine Zagreba.

Deset godina ranije, na Popisu stanovništva 2011. godine, u toj zemlji je živelo 4.284.889 stanovnika – 396.889 više nego danas.

„Kad to uporedimo sa 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9,5 odsto“, rekla je Dijana Brković, direktorka Zavoda za statistiku.

Pročitajte još:

Dodala je da još uvek nema podataka o starosnoj i polnoj strukturi, niti broju pripadnika etičkih manjina. Ti podaci će biti objavljeni u narednim mesecima.

Svi delovi Hrvatske beleže pad u broju stanovnika, s tim da je najviše stanovnika izgubila Slavonija, dok je najmanji pad zabeležen u Zagrebu. U hrvatskoj prestonici sada živi 769.944 stanovnika, odnosno 2,54 odsto manje nego 2011. godine.

Popis Hrvatska
Popis Hrvatska Foto:Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske

Ukupno gledano, broj stanovnika koji Hrvatska danas ima poslednji put je imala 1948. godine. Kako navode tamošnji mediji, najveći talas iseljavanja iz Hrvatske dogodio se nakon ulaska u EU, 2014. i 2015. godine. U poslednjem talasu iseljavanja državljani Hrvatske uglavnom su kao mesta za novi život birali Irsku i Nemačku.

Podsećamo, popis je po prvi put sproveden "bez papira", odnosno potpuno digitalno. Procenjuje se da ukupan trošak popisa više od 22 miliona evra.

Burne reakcije

Porazne rezultate popisa komentirisala je i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor.

"Smanjismo se. U mnogim područjima i aspektima", napisala je.

Demograf Stjepan Šterc, gostujući u N1 studiju uživo, rekao je da su očekivanja bila da broj stanovnika bude i manji od onog koji je na kraju prikazan.

“Očekivali smo da broj stanovnika bude i manji od 3,8 miliona". rekao je

Dodao je i da se malo govori o tome da je Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika.

“To je neverojatna katastrofa za Hrvatsku, da izgubi 400.000 stanovnika i da nema nikakve reakcije za to niti svesti oko toga”, rekao je demograf Šterc.

BONUS VIDEO Aleksandar Stanković o relacijama Beograda i Zagreba, hrvatskom političkom loncu i Zoranu Kesiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar