Hrabrost, smrt i seks: Ispovest tajne žene Džamala Kašogija

Svet 01. sep. 202118:42
Podeli:
Hanan El-Atr Foto: Privatna arhiva

Kada je Hanan El-Atr upoznala Džamala Kašogija pre desetak godina, verovala je da je način na koji su se upoznali neobičan. Lokacija je bila dodila medijskih nagrada u Dubaiju 2009. godine, a Kašogi, proslavljeni novinar dobio je tom prilikom nagradu. Kao i mnogi tokom godina i ona je bila očarana njegovom inteligencijom i šarmom. Verovala je da je veza toliko jaka da je bio poput njenog "blizanca", prenosi Independent.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imali smo istu viziju“, rekla je ona za Independent. „Sećam se vrlo dobro, razgovarali smo o spoljnoj politici Amerike i dugo smo pričali o jordanskom kralju Huseinu i o tome kako je postupao sa egipatskim predsednikom Naserom“.

Ona dodaje: „U svakom slučaju, razmenili smo telefonske brojeve. Stalno je dolazio u Dubai jer su njegova prva žena i troje dece živeli tamo. Viđai smo se kad god bi došao u Dubai, barem jednom mesečno. Dakle naš odnos je postao blizak“.

Nakon što su saudijski agenti ubili Kašogija (59), a njegovo telo raskomadali u nacionalnom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine, mediji su požurili da ispričaju priču o Hatidže Čengiz, Turkinji 20 godina mlađoj od Kašogija, koja mu je bila verenica. Ona je sa njim putovala u konzulat da pokupe papire kako bi dokazala da je razveden od dve prethodne žene u Sadijskoj Arabiji, da bi mogli da se venčaju, prenosi Independent.

Ipak, četiri meseca pre ubistva, Kašogi se oženio El-Atr na jednostavnoj muslimanskoj ceremoniji u severnoj Virdžiniji, kojoj je prisustvovalo nekoliko svedoka.

„Bićeš najsrećnija nevesta“, napisao joj je Kašogi u poruci. „Bacam se na tebe, ljubim te i oduševljen sam tobom. Izvadim sat ili ogrlicu ili parfem koji sam ti kupio da te oduševim“.

El-Atr kaže za Independent da ne zna da li je Kašogi predložio venčanje Hatidže ali je sigurna da je ona bila njegova žena i da je sada njegova udovica.

Pošto je provela 2 godine da dokaže da je bila udata za Kašogija, sada je odlučila da progovori. Smatra da je njeno pravo da to učini, a odlučna je u pokušaju da nastavi sa radom pokojnog muža kako bi uvela reforme na Bliski istok, a posebno u Saudijsku Arabiju.

Džamal Kašogi Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Moja poruka je da žrtvovanje njegovog života nije bilo u njegovu korist, već da pomogne onima koji su iza rešetaka u Saudijskoj Arabiji“, kaže ona, govoreći sa nepoznate lokacije iz Vašingtona DC.

„Cenim da ceo svet ceni njegovu žrtvu sada, a želim njegovu pomoć, i pomoć novinara da ostvare misiju i viziju tako što će barem pustiti ljude iza rešetaka u Saudijskoj Arabiji“, rekla je ona.

Tri godine pošto je Kašogi ubijen, postojali su brojni detalji o njegovom ubistvu i komadanju. U februaru je Bajdenova administracija objavila izveštaj Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe u kome procenjuje da je ubistvo naredio saudijski princ Mohamed bin Salman.

Uprkos kontroverzama i poricanju Saudijske Arabije, nije bilo prave kazne Rijada. Potom se pokazalo da su najmanje četiri od desetak saudijskih napadačkih napada prošli paravojnu obuku u SAD-u.

U međuvremenu se pojavio i bogatiji portret Kašogija, čija je novinarska karijera uključivala intervju sa Osamom bin Ladenom 1979. godine, i koji je nekada bio de fakto predstavnik kraljevstva. Čak je imao i posao u saudijskoj ambasadi u Londonu.

Nije iznenađujuće što se pojavilo više informacija o njegovom ličnom životu, uključujući dve bivše supruge u Saudijskoj Arabiji, od kojih mu je poslednja Ala Nasif krajem 2017. godine uručila papire za razvod. Imao je četvoro dece, dva sina i dve ćerke.

El-Atr je državljanka Egipta koja je ranije radila kao sjuardesa u Emirats Erlajnz. Iako je poznavala Kašogija od 2009. godine, i nastojala je da podrži njegov rad, njihova veza je postala bliža kada je napustio Saudijsku Arabiju na leto 2017. godine. Izgleda da je i on shvatio da ne može da govori i radi u bezbedno u kraljevstvu.

U junu 2017. godine, Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju i otišao je u SAD. El-Atr je bila u Londonu i dobila je poziv sa američkog broja. Bio je to Kašogi.

U martu 2018. godine, Kašogi ju je pozvao da otputuje u Virdžiniju da proslavi njegov rođendan. Tada je veza postala romantične prirode. Nekoliko dana kasnije zaprosio ju je i kupio joj dva prstena.

Venčali su se u junu iste godine. Nisu tražili dozvolu za građanski brak, jer su pokušavali da sve izvedu sa što manje pompe.

Vašington post je objavio da su telefoni žena koje su bile deo Kašogijevog života bili praćeni preko špijunskog softvera „Pegaz“.

„Verujem da me je pratilo mnogo ljudi, kao i moga muža“, rekla je ona.

El-Atr kaže da je bila na poslu 2. oktobra 2018. godine kada je saznala da je Kašogi nestao i da je na kraju proglašen mrtvim.

„Kada je potvrđeno, nisam mogla da stojim na nogama. U stvari, jedan menadžer iz Emirata me je video i morali su da me nose“, rekla je. Tada je saznala za Hatidže.

Džamal Kašogi
Džamal Kašogi Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

„Ne znam ništa o ovom dami, i ne znam… možda je samo pratila mog muža do konzulata. Ali moj muž je bio sa mnom tri dana pre nego što je otišao u Istanbul, i razgovarali smo tokom njegovog putovanja“, dodaje ona.

„Nije mi jasno ko je ta žena, šta stoji iza nje ili šta je motiviše“, rekla je.

El-Atr kaže da je Kašogi imao više žena istovremeno, što nije uobičajeno u nekim muslimanskim društvima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar