HR: Oko 600 miliona evra pomoći za popravku štete od potresa

Svet 22. jul. 202001:07
Podeli:
Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/JOHANNA GERON

Predsednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković izjavio je večeras da se "stvara evropski okvir finansiranja" popravke štete od zemljotresa krajem marta u Zagrebu, za sada od skoro 600 miliona evra.

Vlada Hrvatske je tražilia pomoć Evropskog fonda solidarnosti i očekuje da Evropska komisija odobri avans od 89 miliona eura, a potom još nešto više od 500 miliona

Predsednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković izjavio je večeras da se „stvara evropski okvir finansiranja“ popravke štete od zemljotresa krajem marta u Zagrebu, za sada od skoro 600 miliona evra.

Vlada Hrvatske je tražilia pomoć Evropskog fonda solidarnosti i očekuje da Evropska komisija odobri avans od 89 miliona evra, a potom još nešto više od 500 miliona.

Premijer je za Novu TV izjavio da je moguća i pomoć Razvojne banke Saveta Evrope.

Plenković očekuje da se „kvalitetnom pripremom“ projekata može dobiti možda i 700 miliona evra za međunarodno finansiranje popravke štete u Zagrebu.

Na danas završenom samitu EU o oporavku zemalja Unije od pandemije, Hrvatska je dobila i 22 milijarde evra tokom sedam godina što će se, rekao je Plenković, upotrebiti za „digitalnu privredu“ i transformaciju ekonomije razvojem pojedinih sektora.

Taj novac, rekao je Plenković, Hrvatska će vraćati tek od 2026. godine, i to kroz budžet EU i kamate, tako da „niko to neće osetiti“.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar