Hotelijeri pisali vladi: Traže hitno otvaranje granica

Svet 07. maj. 202010:42 > 10:46
Podeli:
Foto:Shutterstock

Udruženje hotelijera Hrvatske gospodarske komore (HGK) zatražilo je od vlade nastavak mera za očuvanje radnih mesta za još tri meseca i hitno otvaranje granica.

Predsednica Udruženja hotelijera HGK Josipa Jut Ferlan kaže da je zaraza uspešno zaustavljena i da hotelijeri kreću u ponovno pokretanje poslovanja. Dodaje, međutim, da će turizam u aktuelnoj krizi biti najveći gubitnik i da će se oporavak u nekim segmentima odužiti i do godinu dana, prenosi hrvatski Index.

„Stoga tražimo hitno otvaranje granica kako bi se podstakla turistička putovanja i nastavak mera za očuvanje radnih mesta na još tri meseca, jer hotelijeri još uvek neće ostvarivati prihod kroz iduća tri meseca, kojim bi mogli da samostalno pokrivaju plate svojih zaposlenih. Izuzetno je važno da u ovom sektoru očuvamo radna mjesta, jer je nove i kvalitetne zaposlenike teško pronaći“, istakla je Jut Ferlan.

Šta će biti s hotelima?

Foto:Shutterstock

Pročitaj i:

U pismu vladi ističe se i upotreba beskontaktnog poslovanja, naročito kod prijave gostiju. Ali, da bi se to ostvarilo, upozoravaju hotelijeri, treba što pre doraditi pravilnik o prijavi i odjavi gostiju u smeštajne objekte tako da se jasno definiše mogućnost primene „digital check-in“ prijave gostiju, čime bi im se pružio dodatan osećaj sigurnosti.

Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske kompanije otvoriti jedan do dva hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja.

Naglašavaju velik udeo turizma u BDP-u Hrvatske i stratešku ulogu hotelijerstva u turističkoj branši. Zato se traži prihvatanje njihovih priedloga kako bi mogli da se što pre vratie normalnom radu.

Komentari

Vaš komentar