U Hongkongu vezuju decu za krevet da bi ostala u izolaciji

Svet 18. mar. 202112:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Zdravstvene vlasti Hongkonga primenjuju vezivanje za krevet beba i dece koja su izolaciji, dok je sve više kritika zbog psiholoških posledica takvih drastičnih mera protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Iako je jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, ta bivša britanska kolonija je generalno uspela da uspostavi kontrolu nad pandemijom.

U Hongkongu je do sada registrovano 11.000 zaraženih koronavirusom i 200 umrlih, a ovo je postignuto nekim od najdrastičnijih mera na svetu. Svako ko ima pozitivan test na koronavirus odmah odlazi u bolničku izolaciju, bez obzira da li ima simptome ili ne, a oni koji se smatraju „bliskim kontaktima“ šalju se na dve nedelje u karantinske kampove koji su pod kontrolom vlasti.

Većina ljudi, po ulasku na teritoriju Hongkonga, mora da o svom trošku ide u tronedeljni karantin u posebno odredjene hotele.

Na društvenim mrežama je sve više kritika prakse odvajanja dece od roditelja u odeljenjima za izolaciju tako da majke više ne mogu da doje bebe, a decu vezuju za krevet kako bi bili na jednom mestu.

Vlada Hongkonga je ove nedelje u više navrata nastojala da opravda svoju politiku, uključujući praksu vezivanja dece.

„Generalno, bolnica će razmotriti samo primenu fizičkih ograničenja na pedijatrijske pacijente radi bezbednosti i dobrobiti pacijenata“, saopštila je sinoć bolnička uprava i dodaje da je za to potrebno odobrenje roditelja ili staratelja.

Dodaje se da je roditeljima koji su testirali negativno na koronavirus generalno dozvoljeno da budu sa zaraženom decom u jedinicama izolacije ako ima mesta.

Pročitajte još:

Ali, postoje primeri samohranih roditelja koji nisu na istom mestu sa svojom decom i samo putem telefona mogu da komuniciraju sa njima.

Konzulati Švajcarske, Velike Britanije i SAD su poslednjih dana izrazili zabrinutost zbog psiholoških posledica tih drastičnih mera.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar