Medijski tajkun iz Hong Konga Džimi Laj pušten uz kauciju

Svet 23. dec. 202010:53
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JEROME FAVRE

Hongkonški medijski tajkun i demokratski aktivista Džimi Laj, koji je bio u pritvoru na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednoti, danas je oslobođen uz kauciju.

Pročitajte još:

Laj (73) je vlasnik kompanije Nekst Didžital koja izdaje tabloid Epl Dejli poznat po svom angažovanju za prodemokratsku stranu i oštrim kritikama hongkonške vlade verne Pekingu. Optužen je za dosluh sa stranim elementima radi ugrožavanja nacionalne bezbednosti, na osnovu Tviter poruka i intervjua i komentara koje je davao za strane mediji.

Vlasnik tabloida Epl dejli bio je u pritvoru od 12. decembra, a oslobođen je uz kauciju od milion evra.

Laj je optužen da sedište lista ne koristi za ono što je predviđeno ugovorom o iznajmljivanju zgrade. Stotine policajaca je u avgustu izvelo spektakularni pretres zgrade, posebno redakcije lista Epl Dejli. Više direktora te medijske grupe medju kojima i Laj uhapšeni su tada pod sumnjom da su u dosluhu sa stranim silama. Hapšenja su bila deo novog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je Peking uveo krajem juna u tu svoju poluautonomnu oblast.

Laj je sada u kućnom pritvoru, mora da preda pasoš i ne sme da se sastaje sa predstavnicima stranih vlada ili institucija koje Kina smatra neprijateljskim. Zabranjeno mu je i da postavlja objave na društvenim mrežama, kao i da daje izjave medijima.

Iz sveta i regiona čitajte:

Sudska pravila zabranjuju štampi da detaljno otkriva pravne argumente koje su odbrana i tužilaštvo izneli tokom saslušanja za puštanje Laja na slobodu.

Hongkong je 2019. imao najveću političku krizu od kada je vraćen Pekingu 1997. godine i već mesecima Peking nastoji da vrati svoj uticaj u toj oblasti. Deo tih napora je i zakon uveden u junu. Desetine prodemokratskih aktivista je optuženo ili uhapšeno. Nedavno je troje istaknutih ličnosti prodemokratskog pokreta, među kojima Džošua Vong osuđeno na zatvor zbog umešanosti u demonstracije 2019. godine.

Laj se takođe goni zbog uloge u tim protestima u okviru odvojenog postupka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar