Hoće li Putin ikada ostaviti Navaljnog na miru

Svet 29. sep. 202119:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni ponovo je pod istragom i ukoliko bude osuđen mogao bi da dobije do deset godina zatvora. Ovo je samo još jedan u nizu pritisaka na Navaljnog i njegove saradnike od strane režima ruskog predsednika Vladimira Putina. Mnogi se pitaju, s pravom, da li će Putin Navaljnog ikada ostaviti na miru.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski istražni odbor je istakao da se Navaljni istražuje zbog sumnje da je sa svojim saradnicima osnovano „ekstremističku grupu“, koja je od 2014. do 2021. godine „pozivala da se vlast promeni nasiljem“. Ruske vlasti ih terete da su hteli da diskredituju ruske državne organa i politiku i da destabilizuju situaciju. Na to dodaju da su optuženi hteli da probude želju za protestima u narodu.

Na meti istrage su i njegovi saradnici Ivan Ždanov i Leonid Volkov, koji mesecima žive u egzilu. Meta je i saradnica Navaljnog Ljubov Sobol, kao i mnogi drugi. Navaljnom, Ždanovu i Volkovu preti kazna zatvora šest do deset godina ako budu proglašeni krivima. Ostalima preti od dve do šest godina.

Ovo je samo još jedan u nizu pritisaka na Alekseja Navaljnog i njegovu Fondaciju za borbu protiv korupcije.

Od kada je uhapšen i osuđen, njegovi saradnici su takođe progađani i osuđivani, zbog čega su bili primorani da napuste Rusiju.

Pre zatvora – trovanje

Navaljni se smatra najvećim protivnikom ruskog predsednika Vladimira Putina. Navaljni je, kao i Sergej Skripalj, otrovan novičokom u avgustu prošle godine. U trenutku kada mu je pozlilo, bio je u avionu na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno prizmeljen u Omsku, a opozicionar prebačen u bolnicu gde je pao u komu.

Kira Jarmiš, njegova portoparolka, rekla je da Navaljni tog jutra nije konzumirao ništa osim šolje čaja koju je popio na aerodromu. Tim Navaljnog je objavio i da su tragovi novičoka pronađeni u boci vode iz njegove hotelske sobe u Tomsku. Navaljni je lično optužio Putina da je odgovoran za trovanje. Kada se vratio u Moskvu uhapšen je, pa osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Krivična prijava, blokada, hapšenje pristalica

Ruske vlasti podigle su novu krivičnu prijavu protiv opozicionog vođe Alekseja Navaljnog u avgustu ove godine, u okviru vladinih akcija protiv njega i njegovog tima uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Rusiji. Ruski istražni komitet saopštio je da je optužio Navaljnog za formiranje neprofitne organizacije koja krši ljudska prava, što je krivični prestup za koji je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Njegovo hapšenje i presuda u februaru podstakli su talas masovnih protesta koji su izgleda predstavljali preveliki izazov za Kremlj. Vlasti su odgovorile masovnim hapšenjima demonstranata i krivičnim istragama najbližih saradnika Navaljnog.

U junu je sud proglasio nezakonitim Fondaciju za borbu protiv korupcije i mrežu regionalnih kancelarija Navaljnog, nazivajući ih ekstremističkim organizacijama. Ruske vlasti su takođe blokirale oko 50 veb sajtova koje vodi njegov tim pristalica zbog navodnog širenja propagande ekstremističkih grupa i otvorili krivičnu istragu protiv glavnih saveznika Navaljnog.

Najgori zatvor

Četvorica zatvorenika kaznene kolonije IK-2, u kojoj opozicioni lider služi svoju kaznu, rekli su za „Moskov tajms“ da je to jedan od najstrožih ruskih zatvora.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

„Ovo je, po bilo kojoj meri, izuzetno strog zatvor. Pokušavaju da kontrolišu svaki vaš korak, svaku vašu misao“, rekao je Konstantin Kotov, koji je dve godine proveo ovde, nakon što je uhapšen tokom protesta u Moskvi na leto 2019. godine.

Zatvor u kojem je smeštan Navaljni ima takozvani „uobičajeni režim“, sa zatvorenicima smeštenim u velikim barakama sa po 150 kreveta u svakoj. Međutim, prema Kotovu, uslovi u ovom zatvoru su više u skladu sa kaznenim kolonijama „strogog režima“.

Odluku da Navaljni bude premešten ovde naišla je na zabrinutost radnika za ljudska prava koji nadgledaju prava zatvorenika širom Rusije.

Štrajk glađu

Navaljni je štrajkovao glađu početkom godine u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar što je zahtevao zbog akutnih bolova u leđima i utrnulosti nogu. Navaljni je potom premešten u zatvorsku bolnicu, nakon čega su ruske vlasti saopštile da je njegovo stanje „zadovoljavajuće“.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Istovremeno, lekari su danima iznosili dramatične prognoze da bi Navaljni mogao da umre ukoliko hitno ne prekine štrajk glađu.

„Ako se štrajk glađu nastavi makar i na minimalno vreme, nažalost, uskoro jednostavno nećemo imati koga da lečimo“, naveli su tada lekari u izjavi koju je preneo BBC.

Njegov advokat Vadim Kobzev je istakao u to vreme da se njegovo zdravlje pogoršava i da on počinje da gubi osećaj u nogama i rukama.

Snimak iz zatvora

U tom periodu kada se govorilo o njegovom štrajku glađu, 8. aprila se pojavio i jedan jedini snimak Navaljnog iz zatvora. Na snimku koji je objavljen u javnosti vidi se Navaljni vidno narušenog zdravlja, mršav, kako polako šeta u zatvorskoj prostoriji. Kamera prati svaki njegov pokret, a na snimku se može vidite gomila kreveta na sprat, pa se da zaključiti da dosta zatvorenika spava u istoj prostoriji.

Psihološko mučenje

Aleksej Navaljni je krajem avgusta počeo da preživljava još veću golgotu u ruskom zatvoru u kojem izdržava kaznu. Vlasti su odlučile da njegov boravak iza rešetaka dodatno začine, osmislivši još jednu suludu meru – osmočasovno gledanje nacionalne televizije.

Navaljni, koji se od januara nalazi u zatvoru Kaznena kolonija 2 u Rusiji gde izdržava dve i po godine dugu kaznu, uporedio je zatvor u kom se nalazi sa kineskim radnim logorom.

„Možete da zamislite tetovirane mišićave muškarce koji se bore kako bi uzeli najbolji krevet pored prozora. Ovo je nešto poput kineskog radnog logora, gde svi marširaju u redu i preko kamera vam analiziraju svaki pokret. Postoji stalna kontrola, koja je razvila kulturu cinkarenja“, rekao je Navaljni.

Kako Navaljni tvrdi, stražari ga primoravaju da gleda rusku državnu televiziju osam sati dnevno i odabrane propagandne filmove u sklopu onoga što ruske vlasti zovu „podizanje svesti“.

„Moraš da sediš i gledaš TV. A ako neko zadrema, stražar viče: ‘Ne spavaj! Gledaj!’“, kaže opozicionar u intervjuu za „Njujork tajms“.

Američki mediji navodi da je ovakav sistem kažnjavanja, odnosno psihološko nasilje koje podrazumeva ispiranja mozga i propagande, zamenio naporni rad u nehumanim uslovima što je bila praksa sovjetskih gulaga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar