Hiljade žena na ulici zbog povlačenja Turske iz Konvencije

Svet 20. jun. 202100:56
Podeli:
Istanbul, protest, Turska, Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbe protiv nasilja nad ženama
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Više od 1.000 žena iz raznih delova Turske demonstriralo je danas u Istanbulu protiv odluke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Turska napusti Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Erdoganov ukaz od 20. marta o povlačenju Turske iz tog sporazuma, poznatog kao Istanbulska konvencija, šokirao je mnoge u zemlji i inostranstvu.

Konvencija zahteva od vlada da usvoje ili prilagode zakone kojima se kažnjava nasilje u porodici, uključujući silovanje u braku i sakaćenje genitalija žena.

POGLEDAJTE JOŠ:

Učesnice protesta u azijskom delu Istanbula nosile su transparente s natpisom „Istanbulska konvencija pripada nama“.

Predstavnice organizacija za zaštitu žena navele su da će „nastaviti borbu svim sredstvima“, bez obzira da li će uspeti da izdejstvuju povlačenje odluke o napuštanju Konvencije.

Novi protest je zakazan za 1. jul, kada na snagu stupa Erdoganova odluka o napuštanju Konvencije.

U Turskoj je prethodne decenije zabeležen rast broja ubistava žena, a povlačenje je izazvalo gnev organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike od Evropske unije, SAD i Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Zbog napuštanja Konvencije, prethodnih meseci su širom Turske protestovale žene koje se tim potezom osećaju ugroženo u zemlji sa dominantnim patrijarhalnim vrednostima.

U Turskoj je prošle godine ubijeno više od 300 žena, prema podacima inicijative „Zaustavićemo ubistva žena“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 38 odsto žena u Turskoj navelo je da su najmanje jednom bile žrtve nasilja u porodici, dok je evropski prosek oko 25 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar