Hiljade na ulicama na protestu za nezavisnost Katalonije

Svet 11. sep. 202023:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Hiljade Katalonaca okupile su se danas s maskama na licima na nekoliko protesta kako bi ponovo tražili nezavisnost ove španske regije, i pored upozorenja zdravstvenih vlasti da izbegavaju okupljanja tokom pandemije covida-19.

Nekoliko stotina demonstranata  zapalili su lutku s licem kralja Felipea.

Na svim ovim okupljanjima poštovale su se mere fizičke udaljenosti i atmosfera je bila miroljubiva.

Osim jednom, kada se u večernjim satima u samom centru Barselone okupilo nekoliko stotina demonstranata. Neki od njih su nosili baklje kojima su zapalili lutku na kojoj je bilo lice španskog kralja Felipea, te kutije s logom španskih korporacija i javnih institucija.

Inače, danas se u Kataloniji obeležava La Diada, odnosno godišnjica pada Barselone pod špansku vlast 1711. godine. Poslednjih godina na današnji dan se održavaju protesti protiv španske vlasti. .

Prema rečima glavnog organizatora Asamblee Nasional Catalana, širom regije održani su protesti na kojima je učestvovalo skoro 60.000 ljudi.

“Održali smo najveće proteste koji su prilagođeni covidu u Evropi”, rekla je Elisenda Palusie misleći na nošenje maski, održavanje fizičke distance i registraciju učesnika.

“Razumem da se neki ljudi plaše, ali organizovanje protesta tokom pandemije  je moguće”, rekao je 25-godišnji programer Marc Purgimon, dodavši kako je važno da se nastave protesti protiv represije koju doživljava Katalonija.

U Španiji je do sada zabeleženo više od 560.000 slučajeva zaraze koronavirusom, više nego u bilo kojoj zapadnoevropskoj državi.

Komentari

Vaš komentar