„Kad je on dozivao mamu, sve mame ovog sveta su jecale“

Svet 09. jun. 202017:39 > 22:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/David J. Phillip

Članovi porodice i prijatelji, kao i verski i politički lideri, oprostili su se tokom crkvene službe od Džordža Flojda - Afroamerikanca koji je pre dve nedelje preminuo tokom policijskog privođenja u Mineapolisu. Ceremonija oproštaja, kojoj su prisustvovale stotine ljudi u hjustonskoj crkvi, bila je organizaovana kao proslava njegovog života.

Osim najbližih – prisustvovali su joj i Al Šarpton, sveštenik i borac za ljudska prava, kao i gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner, članica američkog Kongresa Šejla Džekson Li i drugi, prenosi VOA.

Među okupljenima su i članovi porodica Afroamerikanaca stradalih u sukobima sa policijom: majka Erika Garnera, koji je preminuo posle grubog policijskog zahvata, i Ahmauda Arberija – koji je u februaru ubijen u Džordžiji dok je džogirao. Trojica belaca optužena su za njegovo ubistvo.

“Ovo je ceremonija kojom obeležavamo povratak kući“, poručila je sveštenica Mia Rajt u obraćanju tokom službe. Unutrašnjost crkve bila je ukrašena panoima na kojima se nalaze fotografije iz Flojdovog života.

Pastorka Meri Vajt rekla je da kada je Flojd dozivao mamu, „sve mame ovog sveta su jecale“. Kovčeg sa njegovim telom će iz crkve do groblja biti prevezen kočijama.

Gradonačelnik Hjustona kasnije se obratio prisutnima i proglasio 9. jun „Danom Džordža Perija Flojda“.

Foto: EPA-EFE/Godofredo A. Vasquez

Bruk Vilijams, Flojdova nećaka, zatražila je pravdu za njega i rekla da nijedan od četvorice policajaca koji su bili na licu mesta kada je Flojd ubijen nije pokazao „srce ni dušu“.

„Molim vas, neka više ne bude zločina iz mržnje“, rekla je Vilijams.

Foto: EPA-EFE/David J. Phillip

 

Tokom službe, putem video snimka, obratio se i Džo Bajden – bivši američki potpredsednik i verovatni kandidat na predstojećim predsedničkim izborima.

“Zbog čega se u ovoj naciji previše Afroamerikanaca ujutru budi sa svešću da bi u normalnim okolnostima mogli izgubiti život? Ne smemo okrenuti glavu. Misleći da se još jednom možemo oglušiti o probleme rasizma“, rekao je Bajden tokom video obraćanja.

 

Foto: EPA-EFE/David J. Phillip

Prethodno su građani imali priliku da odaju poštu Džordžu Flojdu u crkvi u Hjustonu, gde je Flojd odrastao. Okupilo ih se oko 6.000 građana koji su satima čekali u redu da odaju počast noseći majice oslikane Flojdovim likom i rečenicom „Ne mogu da dišem“ – koju je više puta ponavljao tokom policijskog privođenja u Mineapolisu posle kog je preminuo.

Ispred crkve u Hjustonu organizatori su napravili veliki cvetni aranžman na kojem je pisalo „Crni životi su važni“ (Black Lives Matter)

Prema navodima advokata porodice Flojd, Bendžamina Krampa, oni su se u Hjustonu sastali sa demokratskm predsedničkim kandidatom Džoom Bajdenom.

Policajac optužen za Flojdovo ubistvo Derek Šovin prvi put se u ponedeljak pojavio pred sudom. Nije mnogo govorio, a naredno pojavljivanje je zakazano za 29. jun. U međuvremenu su mediji preneli da je sud tražio milion dolara kaucije.

Trojica preostalih policajaca koji su učestvovali u Flojdovom privođenju takođe su optuženi za ubistvo, ali tek nakon protesta i nereda širom zemlje na kojima demonstranti zahtevaju reformu policije.

 

 

Komentari

Vaš komentar