Heroj Nemačke: Spustio se na branu bagerom i sprečio da pukne

Svet 21. jul. 202116:16
Podeli:
Nemačka, poplave, poplava, nevreme, kiša
Foto: EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN

Hubert Šiles (68), gazda je jedne građevinske firme u Nemačkoj, a tokom nedavnih poplava se poneo kao pravi heroj. Naime, nemački mediji pišu, da se Šiles spustio pod branu na reci Štajnbah, u trenutku kada su svi mislili da će pući i odneti sve okolo.

PROČITAJTE JOŠ:

Tada je bagerom oslobodio zapušene cevi da voda može da teče kontrolisano. Radi se o brani koja je visoka čak 18 metara na zapadu Nemačke, pa se može reći da je Hubert svojih postupkom sprečio još veću katastrofu.

„Nisam mogao nikoga (od svojih zaposlenih) da izložim riziku da ode tamo. Jasno mi je bilo šta činim. I uz Božiju pomoć, uspelo je. Ne želim sad nikakve lovorike, svako drugi bi uradio isto“, rekao je za „Frankfurter Allgemeine“.

Armin Lašet, lider partije CDU i premijer jedne od saveznih država koje su pogođene poplavama, rekao da je brana Štajnbah dizajnirana za upravljanje rizikom od poplava koje će se dogoditi jednom u 10.000 godina, prenosi The National news.

„To je premašeno u poslednjih nekoliko dana. Niko ne bi pomislio da je to moguće u ovoj meri“, rekao je on.

Pohvalio je i Šilesa.

„To je bio po život opasan zadatak. Rekao je da će preuzeti taj rizik i odblokirao je cev da bi voda mogla da ode. Pokazao je građansku hrabrost i posvećenost u hitnom času koji nam je pomogao ovde i na mnogim drugim mestima“, dodao je on.

Lašet je u ponedeljak bio u poseti brani sa nemačkim ministrom unutrašnjih poslova. Dok su spasioci tragali za telima, a policija bdela zbog plačkaša koji su napadali ugrožene domove, postavljala su se pitanja da li su vlasti upozorile ljude na opasnost.

Meteorolozi su predviđali pljuskove, ali je veći deo kiše stigao usred noći tako su mnogi stanovnici bili nespremni za situaciju koja je usledila.

Bonus video: Saniranje štete nakon poplava u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar