Hepiend godine: Kako se ova grupa ljudi spasla iz čeljusti kriminalne bande

Svet 21. dec. 202111:58
Podeli:
Haiti, misionari, misionari oteti na Haitiju
Foto: TANJUG/Courtesy of Christian Aid Ministries via AP

Dvanest misionara koji su oteti na Haitiju uspeli su sami da pobegnu, saopštila je njihova crkva sa sedištem u SAD-u, prenosi BBC. Grupa je pobegla noću i iskoristila zvezde za navigaciju da satima hoda kroz gusto grmlje, rekao je portparol crkve novinarima.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrišćanska ministarstva pomoći objavila su da je grupa konačno slobodna od prošle nedelje, nakon što su njeni članovi bili zatočini od oktobra. Ukupno je bilo oteto 17 misionara, kao i članovi nijihovih porodica, nakon što su posetili jedno sirotište. Još pet osoba je već pušteno.

Njihova otmica je privukla međunarodnu pažnju na rastući problem otmica i bandi na Haitiju.

„Kada su osetili da je pravi trenutak, pronašli su način da otvore vrata koja su bila zatvorena i blokirana, tiho su krenuli na put koji su izabrali da slede i napustili su mesto gde su bili zatočeni“, rekao je portparol crkve Veston Šovolter na konferenciji za novinare u Ohaju, prenosi BBC.

Izbegavajući „brojne straže“ grupa se kretala u pracu planine koju su danima ranije videli, koristeći sazvežđa da ih vode. U grupi su bili bračni par, beba od 10 meseci, deca od tri, 14 i 15 godina. Bilo je i četvoro odraslih muškaraca i dve žene.

Putovali su kroz šume i šipražja, kretali se kroz trnje, rekao je Šovolter.

Objasnio je kako je grupa, uključjući i svu decu, ćutala tokokm iskušenja da i je beba bila umotana u odeću kako bi je zaštitili od trnja.

„Dva sata je trajalo putovanje, bili smo na teritoriji bande tokom čitavog pešačenja“, rekao je on, citirajući jednog od misionara koji su pobegli.

Oko zore su naišli na osobu sa telefonom koja im je pomogla da pozovu vlasti.

Misionari su kasnije vraćeni na Floridu letom američke obalske straže, saopštilo je Hrišćansko ministarstvo pomoći. Većina se sada vratila svojim porodicama.

U trenutku puštanja na slobodu, portparol policije Geri Desrosiers rekao je agenciji AFP da su pregovori između vlasti i bande poznate kao 400 Mazovo, trajali nedeljama.

Dva člana grupe su oslobođena u novembru, a još troje je oslobođeno početkom decembra, ali njihov identitet nije otkriven. Ostaje nejasno da li je plaćen otkup.

Kidnaperi sa Haitija su tražili 17 miliona dolara za misionare. Grupa je obezbedila hranu i čistu vodu za misionare, kaže crveka, kao i hranu za bebe. Međutim, voda je bila kontaminirana pa su mnogi begunci dobili rane na koži oko uboda komaraca.

„Taoci su u nekoliko navrata razgovarali sa vođom bande, hrabro su ga podsećali na Boga i upozoravali na eventualnu božju presudu ako on i ostali članovi bande nastave da rade to što rade“, rekao je Šovolter, dodajući da se grupa molila 24 sata dok su bili u zatočeništvu.

Moćna kriminalna banda sa Haitija

Kidnapovanje je jedna od glavnih aktivnosti koje kriminalna banda 400 Mazovo koristi za finansiranje. U aprilu su njeni članovi oteli grupu katoličkog sveštenstva koji su kasnije pušteni ali nije poznato da li je otkup plaćen. Haiti ima jednu od najvećih stopa kidnapovanja na svetu, pošto moćne bande iskorišćavaju bezakonja da bi profitirali od plaćanja otkupnine.

Ova godina je bila posebno loša, sa skoro 800 kidnapovanja prijavljenih pre kraja oktobra.

Do porasta je došlo nakon ubistva predsednika Žovenala Moiza u julu, dok se suparničke frakcije bore da preuzmu kontrolu nad zemljom.

BONUS VIDEO: Migranti iz Haitija na američkoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar