HDZ i SDP „pali“ na izborima, birači traže nove opcije

Svet 16. maj. 202123:49
Podeli:
Tomislav Tomasevic Zagreb Hrvatska
Tomislav Tomašević Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa u 21 sat Državno izborno povereništvo Hrvatske objavilo je i prve rezultate koji su potvrdili veliki rast novih političkih opcija i pad "starih" političkih platformi koje postoje u ovoj državi. Birači su u nedelju odlučivali ko će ih zastupati u 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Birali su i svoje opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, njihove zamenike iz redova nacionalnih manjina i reda hrvatskog naroda u opštinama gde su Hrvati manjina.

Prvi preliminarni rezultati u Zagrebu pokazali su kako je kandidat političke platforme „Možemo!“ Tomislav Tomašević osvojio više od 40 posto glasova u prvom krugu izbora što mu daje jasnu prednost uoči drugog kruga izbora koji bi se trebao održati 30. maja ove godine.

Relativno nova levičarsko-ekološka platforma „Možemo“ i kandidat Tomašević, tako su ostvarili izuzetno dobar rezultat u odnosu na opcije koje su duži period dominirale u Zagrebu. To se pre svega odnosi na političku opciju „365 Stranka rada i solidarnosti“ čija je kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević ostvarila nešto više od 16 odsto glasova nakon prvih preliminarnih rezultata.

„Stare“ političke opcije poput HDZ-a i SDP-a također su zabeležile pad, a njihovi kandidati Davor Filipović (HDZ) i Joško Klisović neće ući u drugi krug glasanja za  funkciju gradonačelnika glavnog grada Hrvatske.

Da su spremni za promene pokazali su i stanovnici Splita koji je do sada slovio za grad u kom tradicionalno preovladava HDZ. Prema preliminarnim rezultatima, pobedu u prvom krugu glasanja će odneti kandidat stranke Centar Ivica Puljak koji trenutno broji 29 odsto glasova što predstavlja uverljivo vođstvo u prvom krugu u odnosu na HDZ-ovog kandidata Vice Mehanovića.

Ivica Puljak
Ivica Puljak Foto:N1

S druge strane, nekadašnji gradonačelnik Splita Željko Kerum, koji je nakon prethodnih izbora 2017. godine brojao 30 odsto glasova, sada ima gotovo duplo manje. Pad je doživeo i SDP čiji kandidat Ante Franić osvojio oko 8 odsto glasova.

Rijeka (ne) ostaje crvena

Osim Splita i Zagreba, najveću pažnju u izbornoj noći svakako da privlače Rijeka i Osijek. U ovom trenutku, čini se kako su građani Rijeke i dalje ostali verni SDP-u čiji kandidat Marko Filipović u ovom trenutku ima oko 30 odsto osvojenih glasova.

Marko Filipovic
Marko Filipović Foto:N1

Međutim, u drugi krug će se najverovatnije plasirati i kandidat Nezavisne liste Davor Štimac koji svakako u drugom krugu ima određene šanse da ugrozi vladavinu SDP-a u ovom gradu Primorsko-goranske županije.

Na kraju, čini se kako je osim Zagreba u ovom trenutku situacija najjasnija u Osijeku gde je kandidat HDZ-a i koalicionih partnera Ivan Radić osvojio 40 odsto glasova što je znatno više od drugoplasiranog Berislava Mlinarevića (Domovinski pokret i MOST) koji ima 20 odsto osvojenih glasova.

Iako preliminarni rezultati ne moraju predstavljati i konačan rezultat, evidentno je da se u ovom trenutku oni podudaraju sa izlaznim anketama koje su mediji i statističke agencije u Hrvatskoj objavili u 19 sati nakon zatvaranja birališta.

Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je biralo tri miliona i 600 hiljada birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6.572 biračka mesta.

Birači su u nedelju odlučivali ko će ih zastupati u 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Birali su i svoje opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, njihove zamenike iz redova nacionalnih manjina i reda hrvatskog naroda u opštinama gde su Hrvati manjina.

Drugi krug izbora koji će doneti i konačnu odluku o tome ko će preuzeti lidersku poziciju u gradovima Hrvatske biće održan 30. maja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar