„Havana sindrom“: Šta znamo o misterioznoj bolesti koja kosi obaveštajce CIA

Svet 30. sep. 202111:41
Podeli:
Foto: Shutterstock

Na meti misterioznog „Havana sindroma“, zbog kog je evakuisan pripadnik CIA koji je bio raspoređen u Beogradu, do sada je bilo više do 200 američkih operativaca i diplomata širom sveta. O prvom slučaju zabeleženom na Balkanu nije poznato mnogo detalja, ali i sam sindrom je pod velom tajne. Ipak, teorija ne manjka – od onih da je reč o sofisticiranom oružju, do onih da Rusija stoji iz svega, pa do onih koje negiraju postojanje ovog sindroma.

POGLEDAJTE JOŠ:

Poslednji slučaj, a ujedno i prvi na Balkanu, zabeležen je u Beogradu. Kako je u utorak uveče objavio „Vol strit džurnal“, pripadnik Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je bio raspoređen u sprskoj prestonici evakuisan je zbog „Havana sindroma“. Američki list objavio je da je pripadnik CIA, čije ime nije objavljeno, pretrpeo ozbiljne fizičke povrede koje je izazvao neurološki napad.

Nije poznato kada se ovaj slučaj dogodio ni u kakvom stanju je sada pomenuti pripadnik CIA. Američki Stejt department objavio je samo da „intenzivno istražuje navode o mogućim abnormalnim zdravstvenim incidentima gde god da su prijavljeni“.

„Ovi incidenti su glavni prioritet američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, istakla je zamenica portparola Stejt departmenta Džalina Porter.

Svet je za „Havana sindrom“ saznao 2016. godine. Tada je objavljeno da je oko 50 američkih i kanadskih diplomata koji su boravili u Havani na Kubi patili od snažnih migrena, mučnina, kognitivnih poremećaja, vrtoglavica, a neki su čak i gubili sluh.

Od tada povremeno su se pojavljivale vesti o sličnim slučajevima širom sveta, a najmasovniji napad nakon Havane zabeležen je u Beču sredinom jula ove godine kada je više od dvadeset zvaničnika SAD i njihova deca prijavilo simptome „Havana sindroma“. Oni su ubrzo transportovani u Ameriku, kako bi dobili adekvatno lečenje, a šef ogranka CIA u Beču je smenjen zbog neadekvatnog odgovora na izveštaje o ovim incidentima.

Foto: REUTERS/Jason Reed/File Photo

U izveštaju Vlade SAD koji je objavljen prošle godine navodi se da je „Havana sindrom“ verovatno usmerena radio-frekvencija. U decembru ove godine, Nacionalna akademija nauka SAD objavila je izveštaj u kojem se navodi da su oštećenja mozga koja su pretrpeli američki zvaničnici na Kubi, najverovatnije bili rezultat neke forme usmerene energije, odnosno, energetskog napada.

Šeril Rofer, bivša hemičarka u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos, dovela je u sumnju zaključke studije i tvrdnje žrtava da iza oštećenja mozga stoji neka vrsta mikrotalasnog oružja koji su razvili neprijatelji.

„Dokazi za efekte izazvane mikrotalasima, koji se zovu Havana sindrom, vrlo su tanki. Nijedan od pristalica ove ideje nije objasnio kako bi oružje zaista radilo. Nema dokaza da je uopšte razvijeno takvo oružje bilo gde u svetu. Ovakve tvrdnje zahtevaju i jasna objašnjenja, ali dosad niko nije ponudio nijedno koje bi potvrdilo postojanje misterioznog oružja“, rekla je Roferova.

Sumnja na Rusiju

CIA je isprva sumnjala da Rusija stoji iza onoga što je ocenjeno kao namerni napad na diplomate i obaveštajce Sjedinjenih Država. Visoki zvaničnici u Trampovoj, ali i Bajdenovoj administraciji izrazili su zabrinutost da su operativci koji rade za rusku vojno-obaveštajnu službu GRU, uređajima za mikrotalasno zračenje ciljali američke zvaničnike. Cilj je, kako su naveli, krađa podataka sa telefona i računara, koji su opremljeni najsavremenijom tehnologijom.

Donald Tramp Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Koristeći podatke o lokaciji, CIA je utvrdila da su pojedini ruski obaveštajci bili u istim gradovima kada su prijavljeni misteriozni simptomi operativaca. Ipak, iako su prethodnih godina incidente istraživali i FBI i CIA i američka vojska, ali i Diplomatska služba bezbednosti Stejt departmenta, Nacionalni zavodi za zdravlje i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, niko nije uspeo da prikupi konkretne dokaze da Rusija stoji iza napada.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar