Havana sindrom: Policijska istraga u ambasadi SAD u Berlinu

Svet 09. okt. 202109:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Policija u Berlinu saopštila je da je pokrenuta istraga nakon što je osoblje američke ambasade prijavilo simptome takozvanog Havana sindroma.

PROČITAJTE JOŠ:

Istraga o „navodnom napadu zvučnim oružjem na zaposlene u američkoj ambasadi“ počela je u avgustu, a od 2016. godine više od 200 američkih zvaničnika prijavilo je da boluje od ovog poremećaja, saopštila je policija, prenosi BBC.

Neki zvaničnici SAD koji su prijavili simtpome navode da su doživeli iznenadni osećaj pritiska u glavi, kao i da su čuli čudne zvuke, a drugi su se, između ostalog, žalili na vrtoglavicu, mučninu i umor.

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je juče da će biti otkriveni „uzroci poremećaja i oni koji su odgovorni za Havana sindrom“ .

Izjava američkog predsednika data je tokom potpisivanja zakona kojim se nagoveštava bolja zdravstvena zaštita i veća finansijska podrška žrtvama Havana sindroma.

Portparol ambasade odbio je da komentariše istragu nemačke policije, ali je potvrdio Rojtersu da je u toku i američka istraga o slučajevima ovog poremećaja širom sveta.

On je stanje koje prati Havana sindrom okarakterisao kao „abnormalne zdravstvene incidente“.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar