Haos u Jermeniji posle primirja, demonstranti traže ostavke

Svet 10. nov. 202009:35 > 09:56
Podeli:

Jermenija i Azerbejdžan potpisali su nocas dogovor o prekidu sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, uz posredovanje Rusije. Po potpisivanju sporazuma besni građani Jerevana, glavnog grada Jermenije, upali su u zgradu jermenske vlade razbijajući sve pred sobom.

Pročitajte još:

U centru Jerevana noćas je izbio haos kada je jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio „ekstremno tešku odluku“ da prihvati uslove primirja koje počinje 10. novembra. Na osnovu potpisanog dogovora, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na zauzetim položajima, a takođe moraju da razmene zarobljenike. Osim toga, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Stotine demonstranata slilo se na ulice grada, upalo u Parlament i vandalizovalo unutrašnjost zgrade. Besni demonstranti osudili su, kako oni vide, predaju premijera i krenuli su ka njegovoj rezidenciji tražeći prijem.

Demonstranti su takođe napali Ararata Mirzojana, predsednika jermenskog parlamenta i pretukli ga, prenose lokalni mediji.

Foto: Jonathan Alpeyrie / Sipa Press / Profimedia

Građani, koji su se okganizovali preko društvenih mreža, takođe su zatražili ostavku Pašinjana i transfer izvršne vlasti na privremeno vladino telo, dok se borbe u Karabahu ne završe.

Uprkos besu demonstranata policija nije upotrebila prekomernu silu.

Foto: EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN

Jedan od demonstranata Vagn Čahaljan pozvao je poslanike vladajuće frakcije Moj korak da se pojave u parlamentu kako bi sazvali sednicu i razgovarali o tom pitanju. Isti apel uputio je i komandant dobrovoljačkog odreda „Arabo“ Manvel Jegazarjan, koji se borio u Karabahu tokom sukoba početkom devedesetih. On je rekao da demonstranti čekaju poslanike do podneva.

Foto: EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN

Trenutno je situacija u glavnom gradu Jerevana mirna i naizgled „normalna“. Demonstranti su napustili salu za sednice jermenskog parlamenta, ali čekaju poslanike u nadi da će oni ukinuti odluku o primirju.

Rat u Karabahu uvukao je Jermeniju u političku krizu nakon što je 17 opozicionih stranaka tokom vikenda potpisalo zahtev za ostavkom premijera posle gubitaka Jermenije u Nagorno-Karabahu.

Pašinjan je pozvao građane da ne nasedaju na provokacije demonstranata i njihovih korumpiranih šefova koji su, kako je naveo, bili u Karabahu, ali iz nekog razloga su napustili svoje pozicije i pobegli odande.

„Većina tih što beži su sada ovde. Mogu da im poručim da će svi pokretači demonstracija biti najstrože kažnjeni“, rekao je on.

Region Nagorno-Karabah međunarodno je priznati deo Azerbejdžana ali de fakto pod upravom Jermenije. Sukobi u ovom delu Kavkaza tinjaju već gotovo sto godina, a najnoviji je izbio krajem septembra i u njemu je stradalo na stotine civila i vojnika. Turska je otvoreno stala na stranu Azerbejdžana koji je tokom vikenda osvojio strateški važne gradove u Karabahu, dok Rusija – koja ima baze u Jermeniji, do sada stajala po strani.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar