Hamas: Zatišje u Gazi zavisi od akcija Izraela u Jerusalimu

Svet 31. maj. 202118:32
Podeli:
Israel Palestina sukob protest
Sukobi protestanata i policije Foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Zvaničnik Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da Izrael mora zaustaviti svoju "agresiju" i u pojasu Gaze i u Jerusalimu ako želi zatišje posle 11 dana rata vođenog ovog meseca.

Al Haja je to izjavio posle sastanka sa šefom egipatske obaveštjne službe Abasom Kamelom koji je došao u Gazu pošto se sastao u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u nastojanju da se učvrsti neformalan prekid vatre kojem je posredovao Kairo.

Kamel je najviši arapski zvaničnik koji je posetio Gazu od 2018. godine, a razgovarao je sa Jehijem Sinvarom, vođom Hamasa u Gazi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Najnoviji rat Izraela i Hamasa podstaknut je višenedeljnim protestima i sukobima u Jerusalimu zbog izraelske politike na svetilištu u tom gradu i nastojanja grupe jevrejskih naseljenika da iseli palestinske porodice iz obližnjeg arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom delu grada.

Zvaničnik Hamasa je rekao novinarima da je sa šefom obaveštajne službe Egipta razgovarao o potrebi da „okupator okonča svoju agresiju na Gazu, Jerusalim, Šeik Džarah i u čitavoj Palestini“.

Al Haja je dodao da Izrael takođe mora u potpunosti ukinuti blokadu uvedenu nad pojasom Gaze još 2007. godine, kada je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

On je isključio vezivanje obnove Gaze za oslobađanje dva izraelska civila i predaju posmrtnih ostataka dvojice izraelskih vojnika ubijenih u prethodnom ratu koje navodno drži Hamas.

Umesto toga, Hamas će, po svoj prilici, zahtevati oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prekid vatre kojem je posredovao Egipat se poštuje ali se ne bavi nijednim osnovnim sporom u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael i Hamas su već četri puta ratovali od 2008. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar