Nemiri i incidenti na sahrani ubijenog predsednika Haitija

Svet 23. jul. 202120:28
Podeli:
Sahrana predsednika Haitija Zovnela Moiza
Sahrana Žovnela Moiza Foto:Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Američka delegacija i drugi zvaničnici žurno su ispraćeni do svojih vozila nakon što su se pojavile informacije da su ispaljeni hici, a policija je upotrebila suzavac protiv demonstranata tokom sahrane ubijenog predsednika Haitija Žovnela Moiza. Predsednik Haitrija ubijen je 7. jula u svojoj privatnoj rezidenciji, dok je njegova supruga teško ranjena.

Za sada nema izveštaja da li je neko povređen među policajcima ili demonstrantima, kao ni indicija da je bilo ko među zvanicama na sahrani bio u opasnosti, preneo je Rojters.

Ceremonija sahrane u Kap-Haisijenu, rodnom gradu ubijenog predsednika, prekidana je povicima demonstranata koji su optužili vlasti da su odgovorne za smrt Moiza.

Američku delegaciju koja je došla da oda poštu predsedniku Moizu predvodio je ambasador SAD u UN.

Zvaničnici Haitija na sahrani naišli su na uvrede demonstranata, a jedan od njih nazvao je šefa policije „kriminalcem“.

„Čemu sada svo ovo obezbeđenje, gde je bila policija na dan kada je ubijen predsednik“, upitao je jedan od učesnika protesta.

Novoimenovani premijer Arijel Anri stigao je na sahranu nakon povika “Pravda za Žovnela!“.

Moizovo telo je stiglo gotovo u zoru na imanje njegove porodice gde se održava sahrana. Šest zvaničnika nosilo je smeđi kovčeg do bine na kojoj su mu odali poslednju počast i nekoliko minuta stajali pred njim u tišini pre nego što su preko njega navukli veliku crven-plavu zastavu Haitija.

Bele majice i kape ukrašene njegovom slikom podeljene su pristalicama dan pre, uoči poslednje ceremonije u čast Moiza, koji je ubijen 7. jula u svojoj privatnoj rezidenciji, dok je njegova supruga teško ranjena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar