Hag: Pokrenuta istraga zbog zločina u Palestini

Svet 03. mar. 202117:50
Podeli:
Foto: "Phil nijhuis" / AFP / Profimedia

Tužilac Međunarodnog kriminalnog suda Fatu Bensuda je danas rekla da je pokrenula istragu protiv navodnih zločina na palestinskoj teritoriji. Izrael razmatra kako da pomogne stotinama svojih državljana koji su predmet istrage Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, koji zvanični Jerusalim ne priznaje.

Bensuda je u saopštenju rekla da će istraga biti sprovedena „nezavisno, odvojeno i objektivno, bez straha“.

Ona je 2019. godine rekla da postoji „osnovani razlog“ da se pokrene istraga o ratnim zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, kao i o aktivnostima u izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Palestinske vlasti su pozdravile odluku Međunarodnog krivičnog suda da pokrene istragu, rekavši da će se na taj način doći do pravde i odgovornosti, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je u utorak da Izrael razmatra kako da pomogne stotinama svojih državljana koji su predmet istrage Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, koji zvanični Jerusalim ne priznaje.

„Nikada se nisam plašio da se probijam kroz neprijateljske redove i nastaviću da činim isto kada god budem morao“, poručio je Ganc i dodao da je i sam možda na listi za hapšenje.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar