Guverner Njujorka: Krili smo broj umrlih u domovima za stare

Svet 16. feb. 202116:20 > 16:25
Podeli:
Endrju Kuomo Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Guverner Njujorka Endrju Kuomo priznao je da njegova kancelarija nije trebalo od javnosti da krije broj umrlih od Kovida-19 u staračkim domovima.

Kuomo je na konferenciji za novinare rekao da je „naučena lekcija o tome šta se dešava kada se ne objavljuju podaci“ i da je trebalo da postupi drugačije.

Pročitajte još:

„Poslednje što sam hteo je da pogoršam ionako užasnu situaciju. Na zahteve građana i novinara za objavljivanje tih podataka se nije odgovaralo blagovremeno“.

U staračkim domovima u državi Njujork od Kovida-19 preminulo je više 15 hiljada ljudi, ali je država objavila samo 8.500. Iako se ukupan broj preminulih pojavio u zbirnim podacima na nivou države, nije precizirano da je reč o korisnicima staračkih domova koji su preminuli u bolnicama.

Politički predstavnici u skupštini Njujorka i Sekretarijat za pravosuđe tražili su podatke još u avgustu, kao i brojni mediji, priznao je Kuomo. Rekao je da su odgovorili prvo Sekretarijatu za pravosuđe, dok ostale zahteve nisu obrađivali.

Demokratski i republikanski članovi skupštine Njujorka, besni zbog onoga što su nazvali zataškavanjem, najavili su da će ponovo razmisliti o odluci da se Kuomu daju ovlašćenja u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Izdao je poverenje javnosti i za to treba da snosi odgovornost“, napisao je demokratski senator Endrju Gundares.

Kuomov saradnik se ranije izvinio članovima parlamenta zbog neobjavljivanja podataka.

Guverner Kuomo je rekao da „iz ovoga treba izvući pouke i ispraviti šta se može“, kao i da je „prioritet uvek bilo spasavanje ljudskih života“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar