„Gušim se“: I Francuska ima svog Džordža Flojda

Svet 23. jun. 202019:30
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Francuski dostavljač koji je preminuo u Parizu posle privođenja nekoliko puta je ponovio reči "Gušim se" dok su ga policajci držali na zemlji. Ove reči evociraju sudbnu Džordža Flojda i drugih Afroamerikanaca koji su ugušeni dok su privođeni: "Ne mogu da dišem."

Na snimku koji je procurio čuje se kako je 42-godišnji Sedrik Kuvije sedam puta rekao da ne može da diše za 22 sekunde koliko ga je policajac držao priklještenog na zemlji.

Četiri policajaca se ispituju zbog „ubistva iz nehata“ tokom hapšenja Kuvijea u blizini Ajfelovog tornja u januaru. U međuvremenu je ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda zapalilo Ameriku i protesti su se proširili čitavim svetom; otada neprekidno isplivavaju stari – uglavnom zataškavani – snimci sličnih ubistava iz celog sveta.

Policajci su naveli da su zaustavili Kuvijea na skuteru pošto je navodno gledao u svoj mobilni telefon tokom vožnje i tablice su mu bile prljave. Pored toga, policajci tvrde i da je Kuvije bio nasilan i da se opirao hapšenju, preneo je Gardijan.

Ipak, izveštaj Nacionalnog instituta žandarmerije za kriminalna istraživanja pokazao je da je interakcija između policije i dostavljača bila „korektna“, iako su službenici možda imali utisak da ih dostavljač „provocira“.

Snimci su podrobno pregledali i sa njih se zaključuje da se situacija preokrenula posle devet minuta i 44 sekunde kada se čuje kako Kuvije policajca naziva „budalom“.

Supruga ubijenog Kuvijea Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia

Prema navodima svedoka koji je govorio za francuski Mond, policajac je Kuvijea držao u kontroverznom zahvatu koji je ministar unutrašnjih poslova Francuske nedavno zabranio, a koji praktično podrazumeva tehniku davljenja.

U izveštaju o incidentu u koji je Mond imao uvid, navodi se izjava stručnjaka koji je analizirao nekoliko video snimaka hapšenja: „Mimo hapšenja, nismo primerili nikakve nasilne reči ili zvuke. Interakcija je relativno pristojna, iako se može osetiti doza ‘provokacije’ ili ‘opiranja’ iz Kuvijeovih reči.“

Dalje se navodi: „U 11. minutu i 16. sekundi, Kuvije govori policijskom službeniku da je ‘budala’. Policajac odlučuje da ga uhapsi. U naredne 22 sekunde čuju se različiti zvuci koje ne možemo da identifikujemo. Uhapšena osoba je nekoliko puta rekla: ‘Gušim se.’ Čujemo kako jedan policajac kaže: ‘U redu je, u redu je, sad lisice.'“

Kuvije je imao srčani udar i odveden je u bolnicu u stanju kome. Preminuo je dva dana kasnije. U obudkcionom izveštaju navodi se da je preminuo od gušenja i pretrpeo „frakturu grkljana“.

Niko od policajaca, očekivano, nije suspendovan, a njihov advokat rekao je da niko od njih „apsolutno nije imao pojma“ šta Kuvije govori, niti je čuo njegove poslednje reči.

Kuvije je bio otac petoro dece.

Pročitaj i:

Slučaj koji je prethodno potresao Francusku bila je smrt Adama Traorea. Prošlo je skoro četiri godine otkako je Traore, tamnoputi Francuz, umro pod policijskim nadzorom. Gonila Francuza inspirisanih protestima koji su preplavili SAD izašlo je na ulice Pariza da zahteva pravdu zbog njegove smrti, i prekid policijske brutalnosti nad tamnoputim ljudima.

Traore, dvadesetčetvorogodišnjak poreklom iz Malija, umro je pod nadzorom policije nakon potere za njim, u Bomon-sur-Oizu, gradu severno od Pariza. Njegova smrt je bila varnica za rasne odnose u Francuskoj. Tri zvanična izveštaja su oslobodila krivice trojicu policijskih službenika koji su izvršili hapšenje, od kojih je jedan rekao istražiteljima da su ga oborili i držali na zemlji koristeći svoju telesnu težinu.

Ali istragom koju je naručila njegova porodica i čiji su zaključci objavljeni u utorak, utvrđeno je da je uzrok njegove smrti bila tehnika hapšenja policajaca.

Komentari

Vaš komentar