Svedočenje lekara: Gušenje verovatan uzrok smrti Flojda

Svet 06. apr. 202100:12 > 00:13
Podeli:
Suđenje, sudjenje, ubistvo, Džorž Flojd, policajac, Derek Šoven
Foto: TANJUG/Court TV via AP

Lekar službe hitne pomoći u bolnici u Mineapolisu svedočio je danas da je Džordž Flojd najverovatnije umro od manjka kiseonika, što je podržalo tezu tužilaštva, koje bivšeg policajca Dereka Čovina tereti za ubistvo, pošto je više od devet minuta kolenom Flojdu pritiskao vrat za vreme hapšenja prošlog maja.

Doktor Bredford Langenfeld, lekar hitne pomoći koji je pokušao da oživi Flojda, a kasnije ga proglasio mrtvim, svedočio je da je zaključio da je Flojd, 46-godišnji Afroamerikanac, najverovatnije preminuo od asfiksije.

Langenfeld, koji je svedočio na početku druge nedelje suđenja, rekao je da je Flojdu srce prestalo da radi pre nego što je doveden u bolnicu. Lekar je ispričao da su mu radnici službe hitne pomoći rekli da su prethodno oko 30 minuta pokušavali da ožive Flojda.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rekao je da mu, međutim, nije mu pomenuto da je policija uložila bilo kakav napor da Flojda povrati u život, nakon što je uhapšen pod sumnjom da je pokušao da u jednoj prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, prenosi Glas Amerike.

Čovinov advokat Erik Nelson pitao je doktora Langenfelda da li neke droge mogu da izazovu nedostatak kiseonika, a lekar je potvrdio da fentanil i metamfetamin, koji su pronađeni u Flojdovom organizmu, mogu da imaju takav efekat.

Čovin, koji je belac, radio je u policiji 19 godina, dok nije otpušten prošle godine posle Flojdove smrti.

Izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubistvo drugog stepena. Slučaj se iznosi pred 12-članom porotom u kojoj su predstavnici različitih rasa.

Čovinov advokat izneo je tvrdnju da je Flojd preminuo zbog zdravstvenih problema od kojih je bolovao i da je Šovin tokom hapšenja sledio pravila svoje policijske obuke.

Incident je 25. maja 2020. pokrenuo masovne proteste zbog policijskog tretmana manjina u SAD i širom sveta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar