Grupa G7 blizu dogovora o globalnoj minimalnoj stopi poreza

Svet 05. jun. 202110:37
Podeli:
ministri zdravlja G7 Foto:Steve Parsons/Pool via AP

Grupa G7 je blizu istorijskog dogovora kojim bi se drastično preoblikovala pravila u međunarodnom oporezivanju, korišćenjem globalne minimalne stope poreza na dobit kako bi se sprečila zloupotreba sistema.

Pročitajte još:

Ministri finansija iz najbogatijih zapadnih ekonomija razgovarali su u petak uveče u Londonu o postizanju tog značajnog dogovora.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je da je G7 blizu „istorijskog sporazuma“ koji bi pokrenuo nezaustavljiv trend kojim bi se implementirale poreske reforme.

Posle sastanka G7 u Londonu, pregovori o globalnom poreskom sistemu nastaviće se i na samitu G20 u Veneciji sledećeg meseca.

Le Mer je kazao da Francuska želi da poreska stopa bude minimalna, na osnovu predloga od 15 odsto koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden.

„To su pitanja poštenja i efikasnosti. Američki predlog od 15 odsto je početna tačka, ali ako možemo više da uradimo, moramo“, ocenio je Le Mer.

Ministar finansija Nemačke Olaf Šolc je rekao da je uveren da bi dogovor mogao da bude postignut. „Imaćemo dogovor koji će zaista promeniti svet“, izjavio je Šolc.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar