Groblja u Brazilu su prepuna, mrtve sahranjuju na ulicama

Svet 03. maj. 202115:26
Podeli:
Brazil koronavirus
Korona u Brazilu Foto:EPA-EFE/RAPHAEL ALVES

U aprilu prošle godine, jedan radnik na groblju u Brazilu, opisao je svoju noćnu smenu kao "noćnu moru". 12 meseci kasnije, situacija je još gora, prenosi nzherald.co.nz.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošle godine, na početku pandemije, Manuel Viana koji brine o sahranjivanu Brazilaca na groblju Nosa Senhora Aparencida u Manausu, glavnom gradu države Amazones, opisao je kako je bilo kopati masovne grobnice za one koji nisu uspeli da pobede koronavirus.

„Samo bih voleo da dođe helikopter i da me odveze odavde“, rekao je tada za jednu medijsku kompaniju iz Vašingtona.

„Proživljavamo noćnu moru“, dodao je on.

Rekao je da upotreba teške mehanizacija za iskopavanje masovnih grobnica u kojima se mogu naći više kovčega „jedina opcija“, jer je ljudski nemoguće na drugi način izaći na kraj sa porastom broja preminulih.

Sada, 12 meseci kasnije, slike sa ovog groblja pokazuju da se grobovi kopaju po ulicama, jer više nema slobodnih parcela za sahranjivanje mrtvih.

To je samo jedan od znakova trajne borbe Brazila da se izbori sa pandemijom, jer je broj preminulih u četvrtak nadmašio 400.000. To je tek druga zemlja koja je dostigla ovu mračnu cifru posle SAD.

Nagli porast broja slučajeva dovodi zdravstveni sistem na rub kolapsa. Brazil se od samog početka bori sa velikim brojem slučajeva, a bolnice u mnogim mestima su gurnute na ivicu kolapsa.

Stručnjaci za novi talas delimično krive „brazilsku varijantu“ korone, mutaciju koja se pojavila u gradu Manausu. Ta varijanta je poznata kao P1 i važi za zarazniju. Ona sada cirkuliše u 54 zemlje, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja ga označava kao „varijantom oko koje se treba zabrinuti“, zajedno sa britanski i južnoafričkim sojevima virusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar