Grlić Radman: Nadam se dogovoru o podeli mandata za Dom naroda u BiH

Svet 28. maj. 202223:59
Podeli:
Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački funkcioneri, uz posredovanje EU, mogli postići dogovor o načinu biranja poslanika u gornji Dom naroda u Federaciji BiH, kako bi se izbeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora na jesen.

Nadam se da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsednika vlade Andreja Plenkovića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, postigao dogovor o podeli mandata za Dom naroda mnogo ranije, a ne posle izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu, rekao je Grlić Radman u Ljubuškom, prenosi Index.

Mišel je prošlog vikenda u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka je objavljeno da će se u prvom delu juna održati novi susret bosanskohercegovačkih političara u Briselu, gde će pokušati da se dogovoriti mapa puta o sprovođenju četiri politička cilja.

Jedan se odnosi na način popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda u Federaciji BiH, kako bi se izbeglo preglasavanje Hrvata i njihovo kasnije izbacivanje iz izvršne vlasti u tom entitetu i na nivou države.

Hrvatski šef diplomatije naveo je da su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i po puta brojniji Bošnjaci, ocenjujući tu praksu kršenjem Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma.

„To nije u duhu i slovu Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba da bude slučaj i u BiH“, kazao je Grlić Radman.

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mesto hrvatskog člana Predsedništva BiH.

„Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrednosti i vladavinu prava“, rekao je Grlić Radman.

Bonus video: Reportaža o Bosanskim piramada u Visokom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram