Grigorije za Nova.rs o Amfilohiju: Bio je prorok i pesnik

Svet 30. okt. 202011:18 > 12:4712 komentara
Podeli:
Vladika Grigorije Foto: Zoran Lončarević

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasio se i vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić, koji je za Nova.rs istakao da je otišao sluga božiji, narodni rukovoditelj i sveštenik u najdubljem smislu te reči.

Pročitajte još...

„Upokojio se u Gospodu Mitropolit Amfilohije. Sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te reči! Za mene je on bio i još nešto više, bio je prorok i pesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nežnost u jednome. Pesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom“, istakao je Grigorije, dodajući da suze koje prolivao Amfilohije nisu bile uzaludne:

„Ali ne uzalud, nego su lile da umiju Crnu Goru i zalivaju vinograd koji zasadi ruka Gospodnja, slično onoj majci Janković Stojana, koja je suzama vinograd zalivala dozivajući svoga sina. Ovaj molitvenik dozivao je neprestano Sina Očevoga, Hrista Spasa, koga su zli vinogradari izbacili napolje i ubili. Monah, sveštenik i prorok plamene pjesme, uspio je da prizove Hrista, a vinograd da raste i mnogi rod donosi. Mitropolit Amfilohije se nikada nije uplašio. To ga je učinilo, u ovom svetu straha i kukavičluka, magnetom privlačnim za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode. Od sada ćemo kad god podignemo pogled ka gore, ka visovima Crne Gore, znati da iznad nas ledbdi još jedan istinski orao SLOBODAR! VEČAN MU SPOMEN!“, napisao je Grigorije.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je jutros u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici.

“U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Кliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navedeno je jutros na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvonice u 10, 12 i 16 casova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić je ranije danas na svom Tviter nalogu pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Pročitajte još...

Na portalu Nova.rs pročitajte biografiju mitropolita Amfilohija, potom reakcije na njegovu smrt, kako je Amfilohije govorio o Milu Đukanoviću, a u posebnom tekstu otkrijte i moćno značenje imena Amfilohije.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar