Greta: Korona prilika da se krene novim putem

Svet 22. apr. 202021:43
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Jessica Gow SWEDEN OUT

Vlade širom sveta imaju priliku da krenu novim putem pripremajući se za povratak u normalan život nakon izolacije u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, poručila je u klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, na onlajn konferenciji povodom Dana planete Zemlje.

Tunberg, koja se proslavila kao 15-godišnjakinja kada je počela petkom da izostaje sa nastave kako bi pred švedskim parlamentom protestovala protiv zagađenja životne sredine, kazala je da je pandemija pokazala da moramo razmišljati dugoročno.

„Sviđalo se to nama ili ne, svet se promenio, postupno je drugačiji nego pre par meseci i verovatno više neće biti isti, a mi ćemo morati da izaberemo novi put”, kazala je.

„Ako jedan virus može uništiti ekonomije za nekoliko nedelja, to pokazuje da ne razmišljamo dugoročno i da ne uzimamo te rizike u obzir”, zaključila je.

Tunberg (17) je bila jedna od učesnica internet konferencije povodom Dana planeta Zemlje, pokrenutog pre punih 50 godina kako bi se povećala svest javnosti o važnosti zaštite životne sredine.

Njen pokret „Petkom za budućnost“ objavio je tim povodom video snimak koja prikazuje porodicu koja živi normalnim životom dok joj oko kuće gori požar, kako je i sama slikovito upozoravala u svojim istupima.

 

 

Komentari

Vaš komentar