Klimatske promene: Rekordno otapanje leda na Grenlandu

Svet 30. jul. 202120:00
Podeli:
Foto: Mik39 / Alamy / Alamy / Profimedia

Klimatske promene podstakle su visoke temperature širom Arktika. Naučnici su 28. jula Grenland izgubili ogromnu količinu leda topljenjem dovoljno da pokrije američku državu Floridu. U sredu su temperature vazduha iznad Grenlanda bile "zabrinjavajuće", saopštila je EU, a temperature u kontestelu Pint na istoku ostrva iznosile su 23,2 stepena.

Klimatske promene podstakle su visoke temperature širom Arktika. Naučnici su 28. jula Grenland izgubili ogromnu količinu leda topljenjem dovoljno da pokrije američku državu Floridu.

To je bio treći najveći gubitak leda za Grenland u jednom danu od 1950. Druga dva rekorda dogodila su se 2012. i 2019. godine.

Do brzog topljenja došlo je nakon što je topli vazduh zarobljen nad arktičkim ostrvom zbog promena u obrascima atmosferske cirkulacije, rekli su naučnici, ističući da bi se moglo izgubiti još više leda.

Samo u sredu, 28. jula, otopilo se oko 22 gigatona leda – od čega 12 gigatona odlazi u okean, a 10 gigatona apsorbuje snežna masa gde može ponovo da se zaledi, rekao je Ksavijer Fetvajz, naučnik polarne klime sa Univerziteta u Liježu, Belgija .

Grupa Polarni portal, koja okuplja danske istraživače Arktika, opisala je to kao „masovno zagrevanje“. Iako je ta količina ili količina manja od rekordnog jednodnevnog otapanja leda u 2019. godini, ovonedeljni događaj obuhvatio je veće područje, rekla je grupa.

Takvi događaji mogu stvoriti takozvane povratne sprege koje pokreću dalje zagrevanje i topljenje na Grenlandu, rekao je Marko Tedesko, naučnik za klimu sa Univerziteta Kolumbija.

„Dok se sneg topi, on izlaže tamniji led ili zemlju ispod sebe, koja apsorbuje više sunčeve svetlosti umesto da je reflektuje nazad iz atmosfere“, rekao je on.

Naučnici procenjuju da je topljenje grenlandskog ledenog pokrivača – drugog po veličini na Zemlji posle Antarktika – prouzrokovalo oko 25 procenata globalnog porasta nivoa mora zabeleženog poslednjih decenija.

Tedesco i drugi naučnici upozorili su da modeli koji se koriste za projektovanje budućih gubitaka leda ne uključuju uticaj promenljivih obrazaca cirkulacije atmosfere – što znači da mogu potceniti buduće topljenje Grenlanda, koji se nalazi između Arktičkog i Atlantskog okeana.

U međuvremenu, Arktik se zagreva brže od ostatka planete, zbog faktora koji uključuju nestanak leda u Severnom ledenom okeanu.

U sredu su temperature vazduha iznad Grenlanda bile „zabrinjavajuće“, saopštila je EU, a temperature u kontestelu Pint na istoku ostrva iznosile su 23,2 stepena.

BONUS VIDEO: Klimatske promene i zdravlje ljudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar