Grčka sutra otvara plaže, sledeće nedelje muzeje

Svet 07. maj. 202120:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES

Muzeji u Grčkoj biće od sledeće nedelje ponovo otvoreni za posetioce, što je dan pre zvaničnog početka turističke sezone 15. maja, saopštile su vlasti. Barovi i restorani ponovo su otvoreni ranije ove nedelje, dok će uređene plaže biti otvorene sutra.

Mesta poput Akropoljskog muzeja zatvorena su od sredine novembra, kada je uvedena druga blokada radi suzbijanja širenja korona virusa.

„Očigledno je da epidemiološka slika zemlje pokazuje stalno poboljšanje“, rekao je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias, prenosi Rojters.

Dodao je da su vlasti zabeležile smanjenje epidemiološkog opterećenja, jer broj infekcija opada, a broj vakcinacija raste i tako je u 61 regionu, uključujući Atinu i Solun.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je ove nedelje da je kombinacija široko rasprostranjenog testiranja, imunizacije i činjenice da će se mnoge aktivnosti odvijati na otvorenom vlastima pružila uverenje da će turisti moći bezbedno da posete Grčku.

Turizam čini oko petine grčke ekonomije i tržišta rada, a nakon najgore godine za taj sektor, zemlja ne može priuštiti još jedno izgubljeno leto.

Vlada je počela da ublažava ograničenja krajem prošlog meseca nakon izvesnog smanjenja broja slučajeva kovid-19.

Barovi i restorani ponovo su otvoreni ranije ove nedelje, dok će uređene plaže biti otvorene sutra.

Bioskopi na otvorenom počinju sa radom 21. maja, a predstave na otvorenom kreću 28. maja. Osnovne škole otvaraju se 10. maja, a obdaništa 17. maja.

Zemlja od 11 miliona žitelja prijavila je ukupno 358.116 infekcija i 10.910 smrtnih slučajeva. Danas je prijavila 2.691 novi slučaj zaraze i 63 smrtna slučaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar