Grčka: Protest zbog zakona o sterilizaciji pasa i mačaka

Svet 23. maj. 202115:14
Podeli:
Policijski psi
Policijski psi Foto:FoNet/MOD

Grčki veterinari i uzgajivači negoduju zbog predloženog zakona kojim se želi da se sterilizacija životinja učini obaveznom. Zemlja ima jednu od najvećih populacija mačaka i pasa lutalica na svetu, a taj problem je postao još veći tokom produžene dužničke krize u zemlji.

Pročitajte još:

Aktivisti za zaštitu životinja procenjuju da samo Atina ima čak dva miliona uličnih mačaka i pasa.

Odluke o lutalicama donose opštinske vlasti.

U toku je javna rasprava o predloženom zakonu, glasanje bi trebalo da bude održano u junu, a veterinari su već štrajkovali prošle nedelje.

„Studije u SAD i Australiji dokazale su da obavezna sterilizacija jednostavno ne funkcioniše“, rekao je Manos Vorisis, koji vodi jeftinu kliniku za sterilizaciju na egejskom ostrvu Siros.

Uzgajivači kažu da bi zakon, čiji je cilj izričito rešavanje problema lutalica, mogao dovesti do kraja pasmina koje postoje u Grčkoj od davnina.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis nedavno je udomio štene Kikirikija, u nadi da će istaknuti to pitanje, kao i predsednik Kipra Nikos Anastasiades pre njega.

Poput Kipra, Grčka ima moćan lovački lobi koji se često okrivljuje za nehuman tretman pasa koji se više ne smatraju korisnim.

U obe zemlje su priče o okrutnosti prema životinjama uobičajene.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar