Grčka produžava ogradu prema Turskoj zbog migranata

Svet 24. avg. 202019:47
Podeli:
Foto:EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Grčka će nastaviti da produžava ogradu na severnoj granici sa Turskom, a koja je, inače, postavljena 2012. godine kako bi sprečila ilegalni ulazak migranata, saopštila je vlada.

Portparol grčke vlade Stelios Petsas izjavio je da su vlasti takvu odluku donele ove godine nakon što su desetine hiljada migranata pokušale da uđe u ovu zemlju krajem februara, kada je Ankara saopštila da ih više neće sprečavati u tome.

Grčka, koja sa susednom Turskom ima brojne nesuglasice, predstavlja ulaz u Evropu za mnoge migrante koji beže od rata i nemaštine sa Bliskog istoka i iz drugih zemalja. U periodu između 2015. i 2016. godine kroz Grčku je prošlo preko milion migranata.

Ogradu od betona i bodljikave žice podižu četiri grčke građevinske kompanije, a završetak projekta vrednog 63 miliona evra očekuje se za osam meseci, preneo je Rojters.

Ograda duga 12,5 kilometara podignuta je pre osam godina kako bi se sprečio ilegalni ulazak migranata u zemlju, a biće produžena na onim delovima koje su odredile policija i vojska, saopštio je Petsas bez dodatnih objašnjenja.

Portparol grčke vlade je u martu rekao da će ograda nakon završetka projekta biti dugačka 40 kilometara.

Inače, tenzije između Grčke i Turske su u poslednje vreme eskalirale zbog izvora nafte i gasa u regionu Istočnog Mediterana.

Komentari

Vaš komentar