Grčka: Nema kompromisa u vezi s turskom invazijom Kipra

Svet 20. jul. 202016:06
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas izjavio je danas da za njegovu zemlju nema kompromisa u pogledu posledica turske invazije Kipra, izvršene na današnji dan pre 46 godina, kada su turske snage zauzele više od trećine tog ostrva.

„Četrdeset i šest godina helenstvo proživljava dramu u vezi sa nestalima, isterivanjem hiljada ljudi iz njihovih domova, pljačkom i uništavanjem grčkog i pravoslavnog nasleđa i uzurpacijom imovine kiparskih Grka“, rekao je Dendijas u saopštenju povodom godišnjice invazije.

On je, kako navodi grčka novinska agencija ANA, napomenuo da je tokom tog perioda Turska kršila rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojima se, između ostalog, sve države pozivaju da poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kipar, i zahteva povlačenje okupatorskih snaga sa njene teritorije.

„Danas, Grčka i Kipar se suočavaju sa sve većim i rasprostranjenijim prestupništvom Turske, što predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost i stabilnost u širem regionu istočnog Mediterana,“ istakao je Dendijas.

On je rekao da Grčka i Kipar na agresiju i nelegalne postupke Turske reaguju pridržavanjem međunarodnog prava i principa legalnosti.

„U stalnoj saradnji i bliskoj koordinaciji, sistematično radimo na razvoju i produbljivanju regionalne saradnje sa državama istočnog Mediterana, na osnovu međusobnog uvažavanja i neometanog sprovođenja naših suverenih prava, na način koji je definisan međunarodnim pravom i pravom mora“, rekao je Dendijas.

Komentari

Vaš komentar