Grčka na udaru mediteranskog uragana, očekuju se poplave

Svet 17. sep. 202018:59 > 19:00
Podeli:
Foto:EPA-EFE/EVANGELOS BOUGIOTIS

Grčka se sprema za udar vrlo snažnog nevremena. Mediteranski uragan, kreće se direktno prema Grčkoj, a svojim centrom na Jonska ostrva i Peloponez.

Očekuju se uraganski vetrovi brzine od preko 200 kilometara na čas, ogromni plimni talasi i katastrofalne poplave i bujice, prenose grčki mediji.

 

Grčke vlasti upozorile su da će oluja „Janos“ biti popraćena snažnim vetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias savetovao je stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu reka da pronađu alternativni smeštaj, a ostale da ograniče svoja putovanja, prenosi Indeks.

On je upozorio na poplave, te da bi moglo da dođe do rušenja drveća i rasta nivoa mora, posebno u područjima Zakintosa, Kefalonije, Itake, Mesinije, Evije…

Grci su od juče u stanju pripravnosti. Oluja „Janos“ naterala ih je da zatvore škole na Zakintosu i Kefaloniji. Obustavljen je trajektni saobraćaj, a predviđaju da će pasti 200 litara kiše po metru kvadratnom.

Prvi udari oluje očekuju se već večeras, a sutra bi, ako se ostvare predviđanja meteorologa, Grčku mogla da pogodio prava kataklizma.

U toku jučerašnjeg dana iznad Sredozemnog mora, ispred obala severne Libije, formirao se ciklon, koji je vrlo brzo prerastao u mediteranski uragan.

Ciklon se već 24 sata kreće prema severoistoku i nalazi se iznad Jonskog mora, a danas se nalazio između Malte, Sicilije i Libije.

Trenutno ne zahvata obalna područja, a iznad Jonskog mora donosi obilne kiše i grmljavinske oluje, ali i olujne vetrove.

„Medikane“ ili mediteranski tropski uragan vrlo je retka meteorološka pojava u Sredozemlju, a uglavnom se javlja samo u najtoplijem delu Sredozemnog mora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar