Grčka kupuje od Francuske tri ratna broda

Svet 28. sep. 202110:27
Podeli:
Brod Crno more
Brod Foto:EPA/ROBERT GHEMENT

Grčka je danas sa Francuskom potpisala sporazum o kupovini tri nova ratna broda za tri milijarde evra, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor grčke vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pakt o strateškoj odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji potpisali su francuski predsednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirijakos Micotakis u Parizu, opisujući ga kao „istorijski“ sporazum u sektoru odbrane, navodi grčki portal „Katimerini“.

„Doprineće evropskoj bezbednosti, jačanju evropske strateške autonomije i suvereniteta, a time i međunarodnom miru i bezbednosti“, poručio je Makron na konferenciji za novinare sa Micotakisom.

Grčki premijer je nakon ceremonije potpisivanja rekao da sporazum otvara put „autonomnoj“ evropskoj odbrani i da učvršhuje grčko-francusko prijateljstvo, koje „nadilazi okvire EU i NATO-a“.

„Ovo će nas vezati decenijama“, rekao je Micotakis. U skladu sa sporazumom, zvanična Atina takođe ima mogućnost kupovine i četvrtog ratnog broda od Francuske.

Grčka je ove godine već naručila 24 borbena aviona „Rafal“, što je čini prvom zemljom Evropske unije koja je kupila ratni avion.

BONUS VIDEO Trijumfalna kapija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar